Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čechy v bazénu pobouřily burkiny, Číňanky si do vody zahalují celý obličej

Autor: Mii - 
15. července 2017
07:10

Zatímco v Česku se rozvířila debata o tom, zda jsou burkiny vhodný plavecký oděv do bazénu, Čínu ovládl nový trend. Zdejší ženy si oblíbily facekiny – plavky, které vám kromě celého těla zahalí rovnou i obličej. A nemůžou si je vynachválit.

Lyžařská kukla v provedení do vody. Zhruba tak vypadají facekiny, neobvyklý kus plavek, který si získal oblibu napříč Čínou. Na trh se tu dostaly poprvé v roce 2004 a od té doby si je kupují ženy všech věkových kategorií. Pokrývají kompletně celou hlavu vyjma očí, nosu a úst, čímž chrání před slunečními paprsky, hmyzem, medúzami. A především zaručují Číňankám to, co chtějí. Bílou kůži.

Na rozdíl od burkin jsou facekiny věcí ryze praktickou, s vyznáním nic společného nemají. Čínská společnost si totiž ještě stále cení neopálené kůže, tmavá kůže je zde spojována s nízkou společenskou vrstvou, která manuálně pracovala venku na slunci.

Zhang Shifanová je ženou, která ze těmito plavkami stojí. V roce 2015 agentuře Reuters sdělila, že její obchod prodal za poslední rok okolo 30 tisíc „plavek pro hlavu“ a prodeje jen vzrůstají.

Facekiny vymyslela Zhang Shifanová. Facekiny vymyslela Zhang Shifanová. | Profimedia.cz

Nyní jich prodá ještě více, jelikož Čínu sužují rekordní vedra. Pláže po celé zemi jsou přeplněné a teploty jsou tak vysoké, že některá města se rozhodla dočasně zpřístupnit protiatomové kryty, aby se do nich lidé mohli chodit zchladit.

Hádky okolo burkin

Nejkontroverznějšími plavkami ale stále zůstávají burkiny – plavecký oděv určený pro muslimky, kterým víra klasické plavky nedovoluje obléct. Ty si je pochvalují jako způsob, jak si také užít vodu. A zároveň vysvětlují, že jsou vyrobené z klasického plavkového materiálu, takže se od západních plavek v podstatě neliší. Vyzdvihují navíc, že je mohou nosit všichni, kdo chtějí. Třeba lidé, kteří se nechtějí odhalovat kvůli nemoci.

Kritici ale v burkinách vidí symbol útlaku žen. Objevují se názory, že je lepší, aby ženy zůstávaly doma, než aby nosily oblečení vytvořené na základě patriarchálního a šovinistického myšlení. Diskutuje se také nad hygieničností oděvu. Několik francouzských měst je proto dokonce na několik měsíců zakázalo.

Debatu burkiny vyvolaly před několika dny i v Česku – v akvaparku v Čestlicích, kam v nich přišly dvě muslimky. Někteří Češi muslimské plavky podpořili, další volali po jejich zákazu. Akvapark ale vydal jasné stanovisko – burkiny tu jsou povolené.

VIDEO: Odbornice o tom, jaké plavky jsou pro koho nejvhodnější

Video  Máme si raději koupit jednodílné plavky? Poradí Helena Konarovská.  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...