Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brit koupil na blešáku „psací stroj“. Byla to nacistická Enigma za milion

Autor: nka - 
14. července 2017
19:45

Za 45 tisíc eur (1,2 milionu korun) se v rumunské aukci prodal jeden z exemplářů proslulého nacistického šifrovacího stroje Enigma. Prodávající přitom přístroj pořídil na bleším trhu jako „psací stroj“ za pouhých sto eur (2600 korun). Napsal to britský web Telegraph.

Rumunský profesor kryptografie nevěřil vlastním očím, když během procházení blešího trhu narazil na jeden ze slavných strojů Enigma. Ten Němci navrhli ve dvacátých letech a používali jej k šifrování zpráv až do konce druhé světové války.

Exemplář, který Rumun objevil, pochází z roku 1941. Prodejce přitom o jeho vzácnosti neměl ani tušení a měl za to, že se jedná o obyčejný psací stroj. Na „blešáku“ jej proto nabízel za pouhých 100 euro (2600 korun). Odborník na šifrování požadovanou sumu zaplatil bez mrknutí a přístroj si odnesl domů. Obratem jej pak dal do dražby v bukurešťském aukčním domě Artmark.

„Sběratel ho koupil na bleším trhu jako psací stroj. Je to profesor kryptografie, který se Enigmou zabýval celý život, takže velmi dobře věděl, co kupuje a dost možná to byl obchod jeho života,“ řekl agentuře Reuters představitel aukční síně Cristian Gavrila.

Vyvolávací cena: 235 tisíc. Prodáno za 1,2 milionu

V dražbě Enigmu nabídli za vyvolávací cenu devět tisíc eur (235 tisíc Kč), přihazování ale sumu vyhnalo nahoru a dražitel ji nakonec přiklepl neznámému kupci za 45 tisíc eur (1,2 milionu korun). Nejde ale o rekordní sumu. Zatím nejdráž se prodal vzácný typ Enigmy M4, který při červnové aukci v New Yorku vynesl 540 tisíc dolarů (12 milionů korun).

Stroje Enigma používali nacističtí důstojníci ke kódování zpráv. Britským analytikům pod vedením matematika Alana Turinga se ale povedlo šifru rozluštit, což podle některých odhadů zkrátilo válku o dva roky. Po roce 1945 se Britům ještě několik let dařilo tajit, že kód prolomili. Jelikož Enigmu nebo její modifikace používala k šifrování řada zemí, poskytovalo jim to při špionáži značnou výhodu.

Rumunsko během druhé světové války bojovalo po boku nacistického Německa, na stranu Spojenců přešlo v roce 1944. Podle historiků proto v zemi mohou být další desítky šifrovacích strojů Enigma.

Petr1492 ( 1. září 2018 17:00 )

Tady je super video na youtubu v češtině: https://www.youtube.com/watch?v=SAI4m_5NCcc&t=14s

Zobrazit celou diskusi