Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel známý disident a držitel Nobelovy ceny. Chartu 77 zkusil oživit v Číně

Autor: ČTK, kal - 
13. července 2017
15:40

Čínský disident, básník a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po zemřel na selhání organismu, oznámily čínské úřady. Bylo mu 61 let. Čínská vláda před jeho smrtí čelila sílícímu mezinárodnímu tlaku, aby nejznámějšímu politickému vězni, který trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, umožnila opustit zemi a svěřit se do péče zahraničních lékařů. Peking tlaku vzdoroval přísnou kontrolou informací.

Liou byl koncem června podmínečně propuštěn z vězení. Čínské úřady ale navzdory jeho kritickému zdravotnímu stavu neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí. Dva západní lékaři přitom o víkendu uvedli, že Liou do ciziny transportován být může.

Disidentův zdravotní stav se v posledních dnech rychle zhoršoval, Liou trpěl i onemocněním ledvin, nízkým krevním tlakem a částečnou neprůchodností střev.

Prohlášení o úmrtí vydala radnice ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny, kde byl Liou hospitalizován. Uvádí se v něm, že pacient zemřel na mnohočetné selhání orgánů a pokusy o jeho záchranu byly marné.

Vězeň svědomí, Číňan Liou Siao-po získal Nobelovu cenu míru. Vězeň svědomí, Číňan Liou Siao-po získal Nobelovu cenu míru. | EPA

Inspirace Chartou 77 a cena, kterou nesměl převzít

Nejvýznamnějším Liouovým počinem je sepsání Charty 08, v němž několik set čínských osobností navrhlo 19 opatření ke zlepšení lidských práv v Číně. Krátce před zveřejněním tohoto, na čínské poměry velmi odvážného, dokumentu, který byl inspirován československou Chartou 77, byl Liou v prosinci 2008 ve svém bytě zatčen a 25. prosince 2009 odsouzen k 11 letům vězení.

Za svou nebojácnost a nastolování palčivých témat obdržel Liou v roce 2010 Nobelovu cenu za mír, kterou si ale nemohl v Oslu osobně převzít. Čína udělení ceny Liouovi několikrát kritizovala, označila to za politickou frašku, jež nevyjadřuje názor většiny světa.

Čínská média také obvinila Západ, že oceněním aktivisty vnucuje Číně své hodnoty. Liou obdržel také několik dalších cen, včetně české ceny Homo Homini (2009) udělované nadací Člověk v tísni.

Důsledná čínská cenzura internetu

V čínsky psaných médiích a na sociálních sítích nejsou o případu Lioua téměř žádné zprávy. Úřady nicméně umožnily zveřejnění videozáznamu z nemocnice, který zachytil dva zahraniční lékaře nad disidentovým lůžkem, jak ujišťují Liouovu manželku, že lékařský tým sestavený čínskou vládou dělá v péči o jejího muže „maximum“.

Video mělo patrně ukázat, že Peking se snaží poskytnout pacientovi co nejlepší péči. Německá ambasáda ale prohlásila, že videonahrávka porušuje lékařské tajemství a že péči o Liou Siao-poa ve skutečnosti řídí čínská bezpečnostní služba.

Liou Siao-po zemřel. Známému čínskému disdentovi, básníkovi a politickému vězni bylo 61 let. Liou Siao-po zemřel. Známému čínskému disdentovi, básníkovi a politickému vězni bylo 61 let. | ČTK

Badminton s dozorcem a návštěva manželky

Podle agentury AP videonahrávka z nemocnice úmyslně publikovaná čínskými úřady připomíná dřívější video z června, kdy byla oznámena Liouova diagnóza. Liou je na ní ve věznici zachycen, jak hraje badminton s vězeňským dozorcem a povídá si při návštěvě se svou manželkou. Nahrávka měla očividně demonstrovat dobré podmínky v káznici, kde si Liou odpykával od roku 2009 jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci.

Výzvy Spojených států, Evropské unie a dalších zemí, aby Peking nechal Lioua z humanitárních důvodů opustit zemi, čínská média rovněž opominula.

Čínský opoziční politik a přítel rodiny žijící v exilu Jü Ťie případ označil za selhání západní lidskoprávní diplomacie. „Si Ťin-pching (čínský prezident) vraždí Liou Siao-poa před zraky celého světa. Přesto ho žádný západní politik neodsuzuje,“ řekl před smrtí disidenta.

Mluvčí čínské diplomacie dříve prohlásil, že Čína doufá, že ostatní země budou „respektovat její právní suverenitu a nebudou tohoto jednotlivého případu zneužívat k vměšování se do vnitřních záležitostí Číny“.


va45 ( 14. července 2017 14:03 )

Nevím,proč se z toho dělá taková propaganda.Neznám člověka,který měl rakovinu jater,že by tuto nemoc přežil i kdyby měl u sebe největší lékařské kapacity světa. Jedině,kdyby mu játra transplantovali a to by muselo je tělo přijmout.Pro tohoto člověka smrt byla jeho vysvobozením.Sice selhal na selhání orgánu ale to při rakovině v posledním stádiu většinou bývá.

rego_senior ( 14. července 2017 08:05 )

Jako Havel.

sensadrak ( 13. července 2017 18:21 )

Svi.ně čínský.

Deneček ( 13. července 2017 16:16 )

Nejhorší disidentská nemoc jsou prochlastané játra.

Zobrazit celou diskusi