Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expert od Merkelové kárá Česko kvůli hraničním (ne)kontrolám. Chovanec kontruje

Autor: ČTK, pg, ula - 
12. července 2017
20:50

Odborník na otázky vnitřní bezpečnosti Armin Schuster kritizoval Česko a Polsko za zanedbání dohodnutého pátrání v blízkosti hranic. Zmínil to v souvislosti s posílením ostrahy hranic kvůli nedávnému hamburskému summitu skupiny předních světových ekonomik (G20). Agentuře DPA oznámil, že obě země jsou sice aktivní v ostraze na vnějších hranicích schengenského prostoru, avšak zanedbávají ty vnitřní. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se proti výrokům ohradil.

Schuster poukázal na rozsáhlé nedostatky v několika sousedních zemích v souvislosti s vysokým počtem osob, které německá policie minulý týden zadržela při hraničních kontrolách obnovených kvůli summitu G20, který se konal v Hamburku na konci minulého týdne. Nedostatky by podle Schustera měly být prověřené Evropskou komisí a případně by mělo být zahájeno řízení kvůli porušení unijních smluv.

Při přechodně obnovených kontrolách přímo na německých hranicích zadržela německá policie podle agentury DPA 744 hledaných osob. Od 12. června do minulého víkendu bylo na německých hranicích denně nasazeno v průměru 3500 policistů.

„Tento úspěch při pátrání ukazuje, že v Evropě bohužel platí heslo ‚volná jízda pro pachatele‘,“ řekl Schuster DPA. Dohodnuté pátrání v příhraničí podle něj v přiměřeném rozsahu provádějí jen Německo, Švýcarsko a „nově také Rakousko“.

Jako příklady zemí, jejichž nedostatečné příhraniční kontroly by měla prověřit Evropská komise, uvedl Českou republiku a Polsko, které jsou podle něj sice aktivní na vnějších schengenských hranicích, ale vnitřní hranice zanedbávají. Podle Schustera jde především o problém při stíhání drogových deliktů a krádeží.

Pátrání do určité vzdálenosti od státních hranic provádějí policejní hlídky, které v blízkosti hranic monitorují provoz a zastavují některé automobily, zejména kvůli namátkovým kontrolám.

Chovanec se ohradil

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se chce obrátit na německého ministra vnitra, protože podobná prohlášení podle něj znevažují česko-německou policejní spolupráci. Chovancovo vyjádření poskytla za ministerstvo vnitra Klára Pěknicová.

Chovanec uvedl, že česká policie je s německými partnery v úzkém kontaktu a o žádných problémech ve vzájemné spolupráci na vnitřních hranicích nemá informace.

„Při konání summitu G20 byly zřízeny společné hlídky české a německé policie v příhraničních oblastech, při kterých probíhala nepřetržitá výměna informací. Dle informací Policie ČR osoby, které německá policie zajistila, měly pobytový vztah k SRN. Z toho důvodu jsou vedeny jako osoby v pátrání v systému německé policie, nikoliv v systému ČR, a zadržela je až německá strana,“ podotkl český ministr.

Český ministr vnitra vnímá věc jako vnitřní politické hrátky, které do evropské politiky nepatří. Pátrání do určité vzdálenosti od státních hranic provádějí policejní hlídky, které v blízkosti hranic monitorují provoz a zastavují některé automobily, zejména kvůli namátkovým kontrolám.

Chovanec upozornil, že Česká republika je při aktivitách na vnitřních hranicích vázána schengenskými pravidly o neprovádění kontrol. Na vnitřních hranicích ale Česko zintenzivnilo kontroly v souvislosti s migrační krizí a schengenské hodnocení ze strany Evropské komise z letošního jara podle Chovance na české straně neshledalo nedostatky.

Ministr vnitra také uvedl, že má ujištění od české policie, že 90 procent nelegálních migrantů je zadrženo na jižní Moravě, tedy při jejich vstupu na území Česka. „Je tedy naprosto vyloučené, aby přes území ČR přejížděly stovky cizinců v pátrání, aniž by se dostaly do hledáčku Policie ČR,“ dodal. 

Podívejte se na video, kde jsou zadrženi ilegální uprchlíci

Video  Polák převážel přes hranice skupinu Syřanů.  - tv JOJ
Video se připravuje ...