Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Turbíny pro Rusy se proti vůli Siemensu ocitly na Krymu. Ten chce obchod zrušit

Autor: ČTK - 
10. července 2017
17:23

Nejméně dvě ze čtyř turbín, které německý koncern Siemens vyrobil pro jeden z projektů v Rusku, se proti vůli firmy ocitly na Krymu. Ukázalo to dosavadní vyšetřování, které Siemens zahájil po zveřejnění informací zdrojů agentury Reuters z minulého týdne. Siemens v pondělí uvedl, že podnikne právní kroky proti zodpovědným lidem a pokusí se obchod anulovat.

„Během posledních měsíců nás náš zákazník několikrát písemně ujistil, že na Krym nebudou podniknuty žádné dodávky,“ uvedl v pondělí Siemens. Dodal, že veškeré aktivity spojené s Krymem okamžitě zastaví.

Kvůli protiruským sankcím Evropské unie nelze na Krym dodávat technologie pro energetický sektor. Siemens už dříve uvedl, že pokud by se turbíny dostaly na Krym, bude to znamenat porušení smlouvy.

Rusko tvrdí, že turbíny dodané na Krym byly vyrobeny v Rusku a z ruských komponentů. Zdroje Reuters ale uvedly, že turbíny pocházejí ze Siemensu a byly původně určeny pro ruský Tamanský poloostrov.

Ruský prezident Vladimír Putin plánuje výstavbu elektráren, aby byl Krym po ruské anexi z roku 2014 energeticky soběstačný.

Nezadat ( 11. července 2017 20:56 )

Bouře v ve sklenici vody,jsou rádi,že udělali dobrý kšeft a toto vyřvávání je ochrana proti sankcím za to,že porušili embargo.

Zobrazit celou diskusi