Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Způsobuje nový typ prsních implantátů rakovinu? Zemřely dvě ženy, 23 onemocnělo

Autor: nka - 
10. července 2017
13:10

Britské ministerstvo zdravotnictví nařídilo důkladnou prověrku bezpečnosti prsních implantátů, které mají zdrsnělý povrch. Zjistilo se, že na rakovinu zemřely dvě pacientky s těmito vycpávkami a dalších 23 onemocnělo. Napsal to britský web Mail Online.

Britský úřad pro kontrolu zdravotnických potřeb začal prověřovat případy výskytu takzvaného anaplastického velkobuněčného lymfomu – nádoru z lymfatické tkáně u žen, které podstoupily operativní zvětšení prsou. Během předběžné kontroly se zjistilo, že 2 pacientky po zvětšení prsou na tento ne příliš obvyklý typ rakoviny zemřely a dalších 23 jím onemocnělo.

VIDEO: Jaký implantát je nejvhodnější? Podívejte se na rozhovor s plastickým chirurgem Janem Měšťákem

Video  Silikonové implantáty jsou mezi námi už padesát let.  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Všechny při operaci dostaly prsní implantáty se zdrsnělým, tzv. texturovaným povrchem, které se začaly používat přibližně před 15 lety. Tyto implantáty experti již několik let podezírají ze způsobování chronického zánětu, který se po několika letech může zvrhnout ve zhoubné bujení.

Britské ministerstvo zdravotnictví proto nařídilo podrobnou prověrku bezpečnosti tohoto typu implantátů. „Zřídili jsme nezávislou skupinu konzultantů a podnikli jsme kroky k tomu, abychom zlepšili bezpečnost plastických operací,“ řekl webu Daily Mail mluvčí ministerstva.

Britové zdůrazňují, že zatím nemají žádné důkazy pro to, že nádory mají skutečně souvislost s prsními implantáty. Odborníci ale bijí na poplach. „Tento typ rakoviny je dost možná bombou, kterou zametáme pod koberec už pět let. Implantáty se zdrsnělým povrchem by se měly zakázat. Měli bychom začít znovu používat ty hladké, které byly bezpečné,“ řekl plastický chirurg Jim Frame z britské univerzity Anglia Ruskin.

Anaplastický velkobuněčný lymfom je vzácná forma rakoviny z lymfatických buněk, která postihuje buď kůži, nebo uzliny. V Británii jí ročně onemocní pár stovek pacientů, z nichž většina se díky chemoterapii vyléčí.

Texturované implantáty se v plastické chirurgii používají kvůli menšímu riziku pooperačních komplikací, mezi něž patří především opouzdření implantátu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi