Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Donald Trump jr. se setkal s Ruskou napojenou na Kreml. Kvůli adopcím dětí

Autor: ČTK, bk - 
9. července 2017
09:00

Nejstarší syn Donald, zeť Jared Kushner a bývalý šéf volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa se setkali s ruskou právničkou napojenou na Kreml. Schůzka se odehrála krátce poté, co si současný šéf Bílého domu loni zajistil republikánskou nominaci do boje o nejvyšší úřad v zemi. Informoval o tom list The New York Times (NYT), podle kterého jde o první potvrzenou soukromou schůzku prezidentových blízkých spolupracovníků s Rusy.

Setkání se v budově Trump Tower v New Yorku uskutečnilo loni na počátku června. Donald Trump mladší schůzku potvrdil, šlo podle něj o „krátké seznamovací setkání“, které se týkalo především zrušeného programu na adopci ruských dětí americkými občany. „Nebylo to v té době tématem kampaně a nenásledovala žádná další schůzka,“ uvedl prezidentův syn v prohlášení.

O účast na této schůzce Trump mladší podle svých slov požádal i svého švagra Kushnera a tehdejšího šéfa prezidentské kampaně svého otce Paula Manaforta. Manafort loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle Kushnerova právníka se manžel Ivanky Trumpové setkání skutečně „krátce“ zúčastnil.

Nejrůznější instituce a úřady v USA se zabývají údajnými vazbami prezidenta Trumpa, jeho blízkých a spolupracovníků na ruské představitele. Vyšetřování je součástí větší kauzy kolem údajných zásahů Moskvy do amerických prezidentských voleb, z nich právě Trump loni v listopadu vzešel jako vítěz.

Článek v NYT vyšel den poté, co se Trump poprvé ve funkci prezidenta USA na okraj summitu zemí G20 v Hamburku sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Připomeňte si první projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky:

Video  VIDEO: První projev prezidenta USA Donalda Trumpa s českými titulky  - YouTube.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi