Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump a Putin si protáhli první „rande“. A dohodli příměří v části Sýrie

Autor: nka, ČTK - 
7. července 2017
20:15

První osobní schůzka Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem se oproti očekáváním výrazně protáhla. Prezidenti USA a Ruska spolu jednali dvě a půl hodiny, setkání se uskutečnilo na okraj summitu G20 v Hamburku. Podle původních odhadů měla být schůzka jen půlhodinová. Trump s Putinem se dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie, které by mohlo platit od neděle. Na tiskové konferenci po jednání obou prezidentů na okraj to řekli ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Rex Tillerson.

„Je pro mě čest být tady s vámi,“ řekl Trump na úvod ruskému prezidentovi, se kterým si před novináři potřásl rukou. „Velmi rád se s vámi osobně setkávám a věřím, že naše schůzka přinese výsledky,“ odpověděl Putin s tím, že telefonní jednání jsou pro vyřešení vzájemných rozporů nedostatečná.

Trump také řekl, že s Putinem už projednával řadu věcí a že tyto diskuze vedly správným směrem. Oba prezidenti ještě před svou samostatnou schůzkou měli během pátku na summitu G20 možnost potřást si rukama; stalo se tak v přítomnosti předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Rusko i USA se shodují na stabilitě pro Sýrii

Lavrov uvedl, že na dodržování klidu zbraní bude dohlížet ruská vojenská policie. Příměří podpořilo Jordánsko. Během jednání hovořili Putin s Trumpem podle Tillersona o možnosti příměří rozšířit i na další oblasti, kde je podle nich zastavení bojů možné. Šéf americké diplomacie dodal, že Washington s Moskvou mají stejný zájem na tom, aby se v Sýrii obnovila stabilita.

Obě země také souhlasí s tím, že o budoucí vládě blízkovýchodního státu je třeba diskutovat a že jakákoli změna musí být vyústěním politického procesu. USA ale podle Tillersona žádnou dlouhodobou roli nynějšího syrského prezidenta Bašára Asada a jeho rodiny pro budoucnost Sýrie nevidí, o způsobu předání moci ovšem musí být teprve rozhodnuto.

Trump řešil i ruskou roli v amerických volbách

Novináři se Trumpa na úvod odpoledního jednání s Putinem ptali na možné ruské vměšování do loňských prezidentských voleb v USA, ale šéf Bílého domu na tyto dotazy nereagoval. Média proto spekulovala, zda Trump při první osobní schůzce se svým ruským protějškem téma ruské role v amerických volbách vůbec otevře. Zkusil to, ale Putin vměšování opět odmítl.

Zhruba na 17. hodinu Bílý dům ohlásil tiskové prohlášení. Na Twitteru pak zveřejnil prezidentův týdenní projev k národu, ve kterém Trump hovořil o významu ochrany amerického hospodářství. Trump mimo jiné uvedl, že právě ochrana americké ekonomiky je důvod, proč se rozhodl jednostranně vypovědět účast na mezinárodní klimatické dohodě a proč je rozhodnut zcela zrušit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), pokud nebudou vyjednány pro USA spravedlivější podmínky.

Video: Summit G20 provázejí bouřlivé protesty

Trump předem na Twitteru napsal, že se na setkání se svým ruským protějškem těší. „Těším se na všechna dnešní setkání se světovými vůdci včetně schůzky s Vladimirem Putinem. Témat k diskusi je mnoho,“ napsal Trump.

Současně předem varoval před zkreslováním, jehož se prý v informacích o prezidentských aktivitách dopouštějí americká média. „Budu dobře reprezentovat zemi a bojovat za její zájmy. Podvodná média o mně nebudou nikdy přesně informovat, ale co na tom záleží. Ameriku učiníme opět skvělou!“ napsal Trump.

Výčet témat je obsáhlý od Sýrie a Íránu až po Ukrajinu a nově KLDR. Rusko rovněž usiluje o návrat dvou objektů v New Yorku a Marylandu, do nichž jim vláda Baracka Obamy odvetou za vměšování do voleb odepřela přístup. Moskva také stojí o zmírnění sankcí uvalených na Rusko po krymské anexi a donbaské krizi, konstatovala americká agentura.

aIIahakbar ( 8. července 2017 15:13 )

Autisto zdenkku, nelez už na to slunce!

Zobrazit celou diskusi