Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Běžce v USA honili medvědi. Maratonec podal při tréninku životní výkon

Autor: nka - 
7. července 2017
20:50

Hrůzný zážitek si z tréninku v lese na severu Spojených států odnesl keňský vytrvalec. Při běhu po pěšině mezi stromy narazil na dva medvědy, kteří ho začali pronásledovat. Maratonec ale podal životní výkon, zvířatům utekl a schoval se v opuštěné chatce.

Profesionální maratonec Moninda Marube, který ve Spojených státech žije od roku 2010, si brzy ráno přišel zaběhnout svých obvyklých třicet kilometrů do lesa poblíž domova v americkém státě Maine.

Při běhu po cestě podél jezera se před ním mezi stromy náhle vynořili dva medvědi baribalové. „Když mě uviděli, zastavili se a dívali se na mě. Já jsem se taky zastavil. Musel jsem se rozhodnout do pěti sekund,“ řekl Marube místnímu serveru WCSH6 s tím, že asi 50 metrů za ním stál opuštěný domek.

„Mohl jsem buď běžet zpátky, nebo vylézt na strom, nebo skočit do jezera. Samozřejmě neumím plavat,“ přiznal. Rozhodl se proto, že se pokusí doběhnout zpět k chatce a schovat se tam. „Bohužel to nebyl dobrý nápad,“ podotkl.

Medvědi pádili za ním, vytrvalec proto jen taktak stihl doběhnout k verandě a přibouchnout za sebou dvířka sestávající z dřevěného rámu a sítě proti hmyzu. Medvědi naštěstí nepochopili, že by síť mohli snadno rozdrápat. Chvíli tak verandu očichávali a asi po 15 minutách odběhli pryč.

„Kdyby to byl závod, asi bych vyhrál“ 

Medvěd baribal žije v Severní Americe a váží až 250 kilogramů. Není považován za příliš nebezpečného, na člověka útočí spíše z hladu. Podle ochránců zvířat je při útoku nejlepší stát na místě, dupat a dělat hluk. Medvěd se vyleká a uteče, zatímco běžící kořist jen probudí jeho přirozené instinkty a přiměje ho k pronásledování.

„Na tyhle teorie jsem si v tu chvíli vůbec nevzpomněl,“ mávl rukou elitní běžec. „Běžel jsem tak rychle, jak jsem jen mohl. Myslím, že kdyby to byl závod, asi bych vyhrál,“ smál se. Dodal, že v Africe kdysi při běhání narazil na leoparda, medvědi ho ale vylekali víc. 

zapletalikovi ( 7. července 2017 21:30 )

Mně by nesnědli, protože bych už "potom" stejně nebyla moc chutná........

Zobrazit celou diskusi