Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Gayové v Německu budou moci uzavřít klasické manželství. Pomohl tlak voleb

Autor: bru/ČTK - 
7. července 2017
12:37

Páry stejného pohlaví budou moci v Německu uzavírat manželství. Příslušný zákon dnes po Spolkovém sněmu schválila i Spolková rada, druhá komora německého parlamentu, která zastupuje zájmy jednotlivých spolkových zemí. O zrovnoprávnění homosexuálů se v Německu debatovalo několik let. Úprava má podle průzkumů jasnou podporu veřejnosti.

Spolková rada schválila návrh zákona na své poslední schůzi před parlamentními prázdninami. Spolkový sněm zavedení „manželství pro všechny“, jak se právnímu předpisu v Německu říká, schválil před týdnem jasnou většinou 393 hlasů ze 623 přítomných poslanců.

O manželství pro osoby stejného pohlaví se v Německu debatovalo několik let, Křesťanskodemokratická unie (CDU) a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) se ale dlouhodobě stavěly proti.

Minulý týden ovšem předsedkyně CDU a kancléřka Angela Merkelová nečekaně oznámila, že by v případě hlasování v parlamentu umožnila poslancům své frakce hlasovat na základě svého svědomí, tedy bez stranického tlaku. Reagovala tím mimo jiné na to, že všechny strany, s nimiž by konzervativci z CDU/CSU po zářijových volbách mohli vstoupit do koalice, zavedení manželství pro homosexuály označily za podmínku koaličních jednání.

Německo se dnešním rozhodnutím přidává ke dvacítce států, které párům stejného pohlaví umožňují na celostátní úrovni vstupovat do manželství. Od roku 2001 mohli homosexuálové ve spolkové republice uzavírat takzvané registrované partnerství. Tuto možnost mají od roku 2006 také v Česku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi