Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„V pekle“ uvítaly Trumpa, Merkelovou a spol. potyčky, hořící auta a vodní děla

Autor: simao, ČTK - 
6. července 2017
20:19

„Vítejte v pekle.“ Zlověstný název demonstrace proti Donaldu Trumpovi a dalším světovým státníkům se naplnil. Protest proti příjezdu mocných na summit G20 do německého Hamburku vypadal zpočátku jako poklidná akce. Přerostl však v potyčky policistů s demonstranty, proti kterým policie nasadila vodní děla, či zapálená auta.

Vzduchem létaly lahve a další předměty, policie nasadila vodní děla a pepřový sprej, na místo byli povoláni zdravotníci. Policie informovala o zapálených autech a rozbitých výlohách.

Tisíce účastníků demonstrace proti summitu předních světových ekonomik (G20) v Hamburku dnes chtěly státníky z ekonomicky nejmocnějších zemí světa „uvítat v pekle“. Policie jejich pochod městem zastavila krátce po začátku kvůli tomu, že řada jeho účastníků měla zakrytý obličej. Přilila tím olej do ohně.

Protesty proti mocným a summitu G20 přerostly v německém Hamburku ve střety s policií Protesty proti mocným a summitu G20 přerostly v německém Hamburku ve střety s policií | Reuters

Demonstranti se dnes u hamburského přístavu začali scházet po čtvrté hodině odpolední. K pochodu městem se dle odhadů vydalo na 12 tisíc lidí.

Policie svůj zásah zdůvodnila tím, že nedovolený zakrytý obličej měla asi tisícovka osob. A k nevoli účastníků protestu nazvaného „Vítejte v pekle“ policisté auty s vodními děly zablokovali další cestu.

Do akce se zapojilo mnoho desítek policistů, kteří se v některých případech dostali do velmi tvrdých potyček s demonstranty. Na místě v tu chvíli bouchaly petardy a vznášel se nad ním dým. Část protestujících se snažila přelézt zeď vedoucí podél ulice, aby unikla před vodními děly.

Policisté se snažili oddělit část demonstrantů, která se nazývá černý blok, a ostatním chtěli umožnit pokračovat v pochodu. Jenže přišly střety.

Na hamburského policejního mluvčího Tima Zilla se podle policejní zprávy protestující vrhli v okamžiku, kdy poskytoval novinářům rozhovor. Demonstranti, s nimiž mluvila televize N24, takový výklad odmítají a tvrdí, že vše vyprovokovala policie.

Akce Vítejte v pekle: Protesty při startu summitu G20 v německém Hamburku Akce Vítejte v pekle: Protesty při startu summitu G20 v německém Hamburku | Reuters

Dnešní protest je přitom považován za zatěžkávací zkoušku policie, protože se ho podle německých úřadů mohly zúčastnit tisíce k výtržnostem připravených levicových radikálů.

Na televizních záběrech byli vidět policisté, jak zatýkají některé protestující, a zdravotníci, kteří pomáhali zraněným. Kolik je zatčených a zraněných, zatím policie neuvedla. Pozorovatelé očekávají, že střety budou pokračovat hluboko do noci.

Trump jednal před startem G20 s Merkelovou

Do Hamburku přitom přicestoval i americký prezident Donald Trump. Při výstupu ze speciálu Air Force One ho doprovázela první dáma Melania.

Trump zamířil na jednání s hostitelkou – německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jednali o sporných otázkách volného obchodu nebo ochrany klimatu, při schůzce se dotkli také napjaté situace kolem Severní Koreje nebo bojů v Sýrii a na Ukrajině.

Americký prezident Donald Trump jednal v Hamburku před startem summitu G20 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Americký prezident Donald Trump jednal v Hamburku před startem summitu G20 s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | Reuters

Merkelová přivítala Trumpa před hotelem Atlantic v centru Hamburku, kde během summitu zemí G20 kancléřka přebývá. Německou kancléřku a amerického prezidenta dělí právě pohled na volný obchod a boj proti změnám klimatu.

Trumpa, který vypověděl pařížskou dohodu o ochraně klimatu a nahlas uvažuje o protekcionismu, se tak dnes Merkelová mohla pokusit přimět ke kompromisu, aby v sobotu mohl hamburský summit schválit závěrečnou deklaraci.

Šéfka německé vlády se přitom opakovaně nechala slyšet, že očekává těžká vyjednávání.

VIDEO: Takhle to vypadalo, když Trump přivítal pro změnu Merkelovou ve Washingtonu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Profesor ( 7. července 2017 13:00 )

Někdo nemusí mít rád Dony T. , já (možná i další) zase bych nejraději viděl Milku Makrelu na hranici jako čarodějnici. Ale od toho mají být nezávislé soudy, které posoudí viniu každého z nás. My můžeme proti těmto politikům a spol. vyjít do ulic a protestovat. Nikdo z nás však není oprávněn někoho jiného fyzicky napadat, rabovat nebo zapalovat obchody auta atd. To dělá jen lumpenproletariát, levicoví extrémisté, které hledají jakoukoliv záminku k násilí

gabreta ( 7. července 2017 09:00 )

Mám dojem, že G20, šílená kráva, Brusel a Trump konečně zažívají Německé "Vox populi"! Je otázka času, kdy Němci takto vyjádří i názor na zahnojení Evropy umouněnou chátrou!!

bizon_pepa ( 7. července 2017 08:32 )

Levicaci jsou hovada a prospevky staryhopsa jsou cim dal slabsi.

hejpockej ( 7. července 2017 05:03 )

propaganda, cenzura, a diktatura tech bohatych nahore, to je demokracie

hejpockej ( 7. července 2017 04:59 )

aha, takze obycejny lidi stale nemaji pravo jit do ulic a dat najevo svuj nazor... hned jsou tema mocnyma nahore utlacovany a hazeny do hladomoren (chci rict do kriminalu), to je holt demokracie. Ty nahore diktujou, a ty dole musi poslouchat.

Zobrazit celou diskusi