Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Robot zachránil život malé holčičce: Chytil padající regál!

Autor: lm - 
6. července 2017
15:56

Ruský robot Promobot prý zachránil život malé holčičce. Na internetu se objevilo video, které zachycuje, kterak stroj přispěchal na pomoc malé dívce, která se rozhodla vylézt po vratkém regálu. Ten na ni ale začal padat a nejspíš by ji i rozdrtil, právě kdyby nebylo »hrdinného« robota.

Nahrávku zveřejnila Permská polytechnická univerzita. Je na ní zachycena malá holčička, která se šplhá po vratkém regálu, který se pod její vahou začíná převažovat. V tu chvíli na scénu přijíždí robot Promobot, který regál zachytí, a dítě tak zachrání před pádem.

Promobot je prototyp robota, který se podle tvůrců „učí zcela sám“. Vynálezce Oleg Kivokurtsev tvrdí, že Promobot provedl manévr na základě vlastního „uvažování“ a nebyl pro něj naprogramovaný. Jenže svět nechává jeho prohlášení tak trochu chladným, podle vědecké komunity je totiž Promobot kontroverzní projekt.

Při jeho výrobě se totiž stalo několik bizarních incidentů, mimo jiné se prototyp robota údajně pokusil dvakrát uprchnout ze zkušebního zařízení. Jenže informaci nejspíše uveřejnili sami tvůrci a velkým technologickým webům se ji nepodařilo ani ověřit, ani vyvrátit.

A jinak tomu není ani nyní, kdy odborníci spekulují, že celý incident byl nejspíš opět sehraný. Argumentují tím, že bezpečnostní zábrana s lanem je příhodně odtažená, krabice na regálu vypadají prázdné a kolemjdoucí na celou situaci nijak nereagují. Nezdá se jim ani to, že dívenka ihned poté odbíhá, jako by se nic nestalo.

djaba ( 8. července 2017 21:36 )

Pokud hrajete pořádný hry s umělou inteligencí , víte jak je některá hra urputná a brání podle vašeho chování i chyb .Takže bych se ani nedivil , že to robotek nehrál .

Zobrazit celou diskusi