Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

KLDR už by raketou zasáhla Aljašku. USA jsou proti Kimovi ochotné vyslat vojsko

Autor: jer, ČTK - 
5. července 2017
21:50

Severní Korea ve středu oznámila, že její nově vyvinutá mezikontinentální raketa, kterou vyzkoušela v úterý, je schopna nést silnou jadernou hlavici. Spojené státy a Jižní Korea po počátečním názoru, že šlo jen o raketu středního doletu, postoj změnily a potvrdily, že šlo skutečně o mezikontinentální střelu. Zřejmě by už dokázala zasáhnout Aljašku. Obě mocnosti na severokorejský test zareagovaly cvičným odpálením devíti raket.

Američtí experti, kteří u posledního severokorejského testu analyzovali dráhu letu, dosaženou výšku a vzdálenost, jsou podle agentury Reuters toho názoru, že raketa by mohla potenciálně zasáhnout Aljašku.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis, který zároveň odsoudil severokorejský test jako další krok ke zvýšení napětí a k destabilizaci v oblasti, vyjádřil ale přesvědčení, že i proti raketě dlouhého doletu tohoto typu se USA dokážou ubránit.

"Máme důvěru v naši obrannou kapacitu," upozornil Davis s tím, že severokorejské útočné možnosti jsou sice omezené, ale přece jen rostou. Připomněl, že americká armáda v květnovém testu úspěšně poprvé sestřelila mezikontinentální raketu obrannou střelou. "Od začátku jsme usilovali o rozvinutí této schopnosti, abychom byli vždy o krok vpředu," dodal mluvčí.

Kim: Trefíme cokoliv!

Pchjongjang tvrdí, že nyní je s to zasáhnout prakticky jakékoliv místo na Zemi. Odborníci zpochybňují, že by Severokorejci už byli ve vývoji tak daleko, nicméně varují, že úterním testem KLDR „překročila červenou linii“ a že je pouze otázkou času, kdy toho dosáhne, nebude-li zastavena.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v této souvislosti prohlásil, že severokorejský režim představuje světovou hrozbu, která si žádá globální reakci. Kvůli této záležitosti se také ve středu ve 21:00 SELČ sešla v New Yorku na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN, které nyní předsedá Čína. Velvyslankyně USA Nikki Haileyová zde uvedla, že USA jsou připraveny k odstrašení KLDR využít všech svých kapacit, v případě potřeby i vojenských. Podle Haileyové Washington navrhne v příštích dnech nové sankce proti KLDR.

Americká velvyslankyně naznačila přitvrzení postoje USA, když varovala, že země umožňující obchod se Severní Koreou navzdory sankcím OSN nebudou smět pokračovat v komerčním styku s USA. První takto postiženou zemí by ovšem mohla být podle agentury AP Čína, kterou USA dlouhodobě kritizují za to, že obchodní styky s KLDR některým svým firmám nezakazuje. 

Haileyová dále prohlásila, že zkouška rakety, která uletěla necelých tisíc kilometrů, je jasným a tvrdým projevem vojenské eskalace. "Dnešek je černým dnem," podotkla americká diplomatka.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ale Spojeným státům zjevně vysmívá. Podle státní agentury KCNA citované západními médii ve středu prohlásil, že jeho národ „ukáže Spojeným státům svou odvahu“ a že nikdy nebude o svých zbrojních programech vyjednávat. „Velký vůdce s širokým úsměvem“ prý vyzval své vědce, aby „Yankeeům hojně posílali dárkové balíčky“, čímž narážel na časté raketové testy KLDR v poslední době.

Kromě Spojených států a Jižní Koreje severokorejský test odsoudili také představitelé Ruska, Číny, Japonska, EU a OSN. Rusko a Čína trvají na stanovisku, že v úterý šlo o zkoušku rakety středního doletu a v reakcích vyzývají všechny strany ke zdrženlivosti.

Ruský ministr Lavrov ve středu varoval před pokusy svrhnout současný severokorejský režim. „Vycházím z toho, že úkol, nastolený Radou bezpečnosti OSN, spočívá v denuklearizaci Korejského poloostrova a nemůže a nesmí být využíván ke skrytým pokusům změnit v Severní Koreji režim,“ citoval TASS ministra zahraničí.

Střílelo se i na jihu

Jako odpověď na aktivity KLDR armády Jižní Koreje a Spojených států odpálily devět střel. Jednalo se o osm amerických raket a jednu jihokorejskou, informovala zahraniční média. Střely dopadly do vod Jižní Koreje. Jihokorejský prezident Moon Jae-in řekl, že spojenci museli demonstrovat svoji obranyschopnost „akcí, nikoliv jen projevem“.

Ke cvičení se vyjádřili také generál Vincent Brooks, který velí americkým vojákům v Koreji a jihokorejský generál Gen Lee Sun-jin. „Spojenci dosud uplatňovali trpělivost a sebekontrolu, to se ale může změnit. Ke změně může dojít, pokud k tomu dostaneme rozkaz od našich vlád. Mohl by být osudný omyl myslet si něco jiného,“ uvedli.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson již dříve uvedl, že kroky Severní Koreje jsou „novou eskalací hrozby“ a upozornil, že Washington „nikdy nepřijme Severní Koreu ozbrojenou nukleárními zbraněmi“.

tgbg ( 6. července 2017 16:08 )

Měli by toho komunistického čuníka sprovodit ze světa. Pouze čínští komouši a r-ušáčtí fašouni toto komunistické prase podporují.

fotrpjotr ( 6. července 2017 04:23 )

Ušáci přestali mít klidné spaní a to je moc dobře.

oshona ( 5. července 2017 22:47 )

Carmine běž se přebalit- smrdíš tady už dlouho

oshona ( 5. července 2017 22:34 )

Carmine, ty komunistický potrate, běž psát ty svoje moudra do Haló novin a uř tady naotravuj křupane!!!!

oshona ( 5. července 2017 22:30 )

Carmin je marxistickoleninské hovado... Umím si představit jak sedí před compem na vozíku a chč.. do plín... A to ještě nemluvím o tom, že nemá pincka

Zobrazit celou diskusi