Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Propuštěný expremiér Izraele může cestovat a dávat rozhovory. Do politiky nesmí

Autor: ČTK - 
4. července 2017
22:15

Izraelský prezident Reuven Rivlin v úterý zmírnil podmínky propuštění expremiéra Ehuda Olmerta z vězení. Olmert, který byl propuštěn po 16 měsících za mřížemi, bude moci například vycestovat ze země či hovořit s novináři. Nadále se však nesmí zapojit do politiky. Informovala o tom agentura AP.

Jedenasedmdesátiletý Olmert, který byl premiérem v letech 2006 až 2009, byl v roce 2014 odsouzen za přijetí úplatků v aféře zvané Holyland, která se týkala stavebních projektů v Jeruzalémě z doby, kdy byl Olmert jeho starostou (1993-2003).

Trest dostal i za úplatky od amerického podnikatele Morrise Talanského a za bránění spravedlnosti. Z 27měsíčního trestu, který mu byl vyměřen, si však nakonec odpykal jen 16 měsíců. Propuštěn byl podle vězeňské služby ze zdravotních důvodů.

Příjezd premiéra Bohuslava Sobotky a české vládní výpravy do prezidentského paláce v Jeruzalémě:

Video  Příjezd premiéra Bohuslava Sobotky a české vládní výpravy do prezidentského paláce v Jeruzalémě  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Podmínky jeho propuštění zahrnovaly několik měsíců trvající veřejně prospěšné práce, zákaz poskytovat rozhovory médiím a vycestovat z Izraele. O tom, že prezident tyto podmínky zruší, se už spekulovalo krátce po expremiérově propuštění v neděli.

Zákaz ucházet se o veřejné funkce se nicméně na Olmerta bude vztahovat dalších několik let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi