Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin si notoval s čínským prezidentem. Obchody kvetou, Si Ťin-pching má metál

Autor: ČTK, bk - 
4. července 2017
17:10

Ruský prezident Vladimir Putin u příležitosti úterní návštěvy čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga ocenil prohlubování obchodních vztahů obou zemí. Obchod mezi Ruskem a Čínou se za první čtyři měsíce letošního roku podle Putina zvýšil o 37 procent, uvedla agentura TASS. Oba prezidenti během návštěvy podepíší podle dřívějších informací čínského ministerstva zahraničí kontrakty v celkové výši 10 miliard dolarů (zhruba 230 miliard korun).

Si považuje vztahy mezi Moskvou a Pekingem za nejlepší fázi dosavadního rozvoje. „Navzdory měnící se celosvětové situaci naše rozhodnutí rozvíjet rusko-čínské vztahy a důvěra v ně zůstává neochvějná,“ řekl čínský prezident na společném setkání s Putinem a podnikateli.

Si označil podobu nynějších vzájemných vztahů za výsledek dlouhodobé společné práce. „Jak zní rčení, že čím více lidí hodí dřevo do ohně, tím jasnější plameny budou,“ dodal.

Si Ťin-pching zároveň od Putina během ceremonie v Kremlu obdržel za „vynikající službu ruskému a čínskému lidu“ nejvyšší ruské státní vyznamenání, a to Řád svatého apoštola Ondřeje.

„Tímto oceněním Rusko uznává váš mimořádný příspěvek k rozvoji všeobecného partnerství a strategické spolupráce mezi našimi zeměmi,“ řekl Putin. Dodal, že Si vždy prosazoval spolupráci založenou na rovnosti, vzájemné důvěře, otevřenosti a respektu k zájmům obou států.

Podívejte se, jak vypadalo dubnové setkání Putina a českého prezidenta Miloše Zemana:

tgbg ( 5. července 2017 09:06 )

Kvete akorát velké h*vno. Jenom si užij čínského póvlu Putlere. Stejně už je Sibiř téměř celá čínská!

Lucio1 ( 4. července 2017 18:45 )

To jsou samé sankce, ale asi tak trochu na nic., když se dají dohromady takový giganti...

rancer ( 4. července 2017 17:57 )

SANKCE PROTI RUSKU, dementi z EU, poškodily jenom členské země EU. Obchody mezi Ruskem, Čínou a USA jen kvetou, vy vypatlané makovice z Bruselu.

Zobrazit celou diskusi