Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Až milion lidí pochoduje v Madridu za práva gayů. Islamista to chtěl překazit

Autor: ČTK - 
1. července 2017
19:40

Stovky tisíc lidí dnes vyrazily do ulic sluncem zalitého Madridu k pochodu za práva lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Pátého ročníku akce World Pride se vůbec poprvé v předních řadách zúčastnili představitelé všech předních španělských politických stran, uvedla agentura EFE. Za zpřísněných bezpečnostních opatření dohlíží na jednu z největších akcí svého druhu na světě na 3500 policistů.

Účastníci akce vyrazili za doprovodu taneční hudby na více než tříkilometrový pochod hlavními ulicemi centra španělské metropole. Průvod lemují tisíce duhových vlajek symbolizujících LGBT komunitu, spousta lidí vyrazila do ulic v divokých maskách, další jsou jen velmi spoře oděni. Organizátoři odhadují, že by se pochodu mohlo zúčastnit více než milion lidí.

Video: Pochodu se zúčastnil až milion lidí

Na čele pochodu se sešli předsedové dvou nejmladších španělských parlamentních stran, Pablo Iglesias z levicových Podemos a Albert Rivera z liberální formace Ciudadanos. „Nikdo by nám neměl říkat, s kým můžeme spát, co si máme myslet nebo jaká má být naše sexuální orientace,“ řekl podle EFE Rivera poté, co si ve svorném gestu podal ruku s častým názorovým odpůrcem Iglesiasem. Svou reprezentantku do pochodu podle španělské agentury vůbec poprvé vyslala i konzervativní vládní Lidová strana.

Policie zatkla podezřelého z terorismu

Španělské úřady vyhlásily kvůli nedávné vlně útoků v západní Evropě druhý nejvyšší stupeň rizika teroristického útoku, který by mohl na takto masové akci mít velmi tragické následky. V Madridu proto panují přísná bezpečnostní opatření. Španělská policie dnes oznámila zadržení devětadvacetiletého dánského občana původem ze Sýrie, který strávil nejméně dva roky v Sýrii v řadách teroristické organizace Islámský stát. Policisté jej zadrželi v pátek v jihošpanělské Málaze, aniž by sdělili bližší podrobnosti.

Za práva menšin se dnes pochodovalo i v severoirském Belfastu, kde se podle agentury Reuters zúčastnily pochodu na podporu sňatků osob stejného pohlaví tisíce lidí. Sňatky homosexuálů, které jsou v ostatních částech Spojeného království legální, blokuje největší severoirská politická strana, konzervativní Demokratická unionistická strana (DUP), jež je klíčovým spojencem britské premiérky Theresy Mayové.

DUP sňatky homosexuálů znemožnila opakovaně, přestože průzkumy veřejného mínění v posledních letech ukazují, že většina obyvatel Severního Irska je pro.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiri.k ( 2. července 2017 13:12 )

Onanometře, to, že se na to kouknu, neznamená, že jsem latentní koště. Taky se koukneš na bouračku, vraždu, buzny, nebo zkrátka něco stejně ohavného, ale ukojuješ tím jenom zvědavost, nic to nevypovídá o tvých sklonech. Já jsem spokojeně ženatej, udělali jsme si se ženou tři děti a žijeme tak, jak to příroda stvořila. Svoje spermie jsem vložil tam, kam patří, ne mezi hovénka nebo mandle, jako tito hošani. A svět se buď v pérdel obrací, nebo už lidstvo natolik degeneruje, že se najednou zjevilo tolik chybných přírodních výskytů. Snad je do budoucna naděje, že se nemohou normálně pářit, takže by snad mohli vyhynout po jakoby meči a tuto úchylku dále nešířit. Paradoxem je, že prosazují často jakousi toleranci i k mohamedánům, ale ti kdyby se ujali vlády, tak je, jak je u nich zvykem hodí z paneláku.

al.bunda ( 2. července 2017 09:26 )

Poprvé(a bezpochyby i naposled)stojím na straně islamisty

tgbg ( 2. července 2017 08:30 )

Lepší než pochod komunistů.

gorgina ( 1. července 2017 23:38 )

Homosexuálové vzdycky byli a budou,je to proste normální a lidský.To je jak s církví.Neschvalujou je a pritom jich je prevázná vetsina bud homosexuální, nebo pedofilní.

gorgina ( 1. července 2017 23:25 )

tak jsem hledala ve spanelským zpravodajství a nenasla jsem nikde nic o islámistech, natoz nejakou spojitost s tím pochodem. To je az komický jak ten ceský tisk bombarduje lidi fejkama..

Zobrazit celou diskusi