Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Světové špičky se rozloučily s exkancléřem Kohlem. Synové odmítli na pohřeb přijet

Autor: ČTK, bud - 
1. července 2017
20:45

Jako na velikána poválečné politiky, velkého Evropana nebo strůjce znovusjednocení Německa vzpomínali dnes světoví státníci na bývalého německého kancléře Helmuta Kohla, který zemřel před dvěma týdny ve věku 87 let. Smutečního obřadu v Evropském parlamentu ve Štrasburku se jich zúčastnily desítky. Nejdéle sloužící kancléř v dějinách spolkové republiky byl poté večer jen za účasti nejbližších příbuzných a přátel pohřben v západoněmeckém Speyeru. Obřadu se ale kvůli sporům nezúčastnil ani jeden z jeho dvou synů s rodinami.

„Formoval celou generaci,“ řekla na adresu Kohla německá kancléřka Angela Merkelová. „Řada z toho, co je pro nás samozřejmé, je s ním spojena - to, že je východní a západní Evropa sjednocena, že máme společný trh, že nejsou hraniční kontroly mezi státy EU, že má většina z těchto států společnou měnu,“ poznamenala. Kohlovi také poděkovala za šanci, kterou od něj dostala. Bez něj by podle svých slov nikdy nebyla tam, kde je.

„Chtěl stvořit svět, v němž nikdo nedominuje,“ uvedl ve své vzpomínce bývalý americký prezident Bill Clinton, který měl Kohla podle svých slov velmi rád. Za osobního přítele dnes křesťanskodemokratického politika označil viditelně pohnutý šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

VIDEO: Kohlovy ostatky přinesli do jednacího sálu europarlamentu ve Štrasburku

„Jeho vize daleko překračovala německé hranice a německé zájmy,“ vyjádřil své přesvědčení šéf Evropské rady Donald Tusk. Podle ruského premiéra Dmitrije Medveděva se německý exkancléř vždy zasazoval o Evropu, kterou nebudou dělit hranice nebo nepřátelské ideologie. Francouzský prezident Emmanuel Macron zase Kohla označil za nepostradatelného spojence a přítele Francie.

Vedle těchto politiků se zúčastnili i další, například německý prezident Frank-Walter Steinmeier, britská premiérka Theresa Mayová, šéf izraelské vlády Benjamin Netanjahu, maďarský ministerský předseda Viktor Orbán.

Po smutečním rozloučení ve Štrasburku bylo Kohlovo tělo transportováno k Ludwigshafenu, kde se narodil i zemřel. Do ulic tohoto západoněmeckého města, kterým projela smuteční kolona, se s dlouholetým křesťanským demokratem přišla rozloučit asi tisícovka lidí. V nedalekém Speyeru se pak uskutečnila zádušní mše a vojenský ceremoniál. Pak byl Kohl v nejuzším rodinném kruhu pohřben na zdejším hřbitově.

Ke zhruba padesátitisícovému Speyeru měl Kohl vždy zvláštní vztah a jako kancléř do tamního císařského dómu zval řadu zahraničních státníků. V roce 1993 do něj zavítal i s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

VIDEO: Obnovování Evropy po skončení 2. světové války

Video  Obnovování Evropy po 2. světové válce. V této atmosféře začala vznikat Evropská unie.  - Evropská komise/Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše komplikovaly spory

Přípravy posledního rozloučení s Kohlem výrazně zkomplikovaly osobní i politické spory. Šlo v nich například o roli německé kancléřky Merkelové nebo spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Kritické debaty se vedly i o rozhodnutí Kohla a vdovy Maike Kohlové-Richterové, že se hlavní smuteční obřad neuskuteční v Německu, ale ve Francii. Ještě vyhrocenější je situace v rodině exkancléře.

Jeho synové Walter a Peter se spolu s rodinami dokonce odmítli účastnit pohřbu ve Speyeru na protest proti tomu, že otec nebude pohřben v rodinném hrobě v Ludwigshafenu, kde leží i jeho první žena.

Helmut Kohl, který je považován za jednu z největších politických osobností poválečného Německa, se narodil v roce 1930 a zemřel letos 16. června. V čele spolkové vlády stál mezi lety 1982 a 1998, tedy déle než kdokoliv jiný.

Které politické špičky dorazily na rozloučení s Kohlem? Podívejte se v galerii:

demiro ( 1. července 2017 22:35 )

Trapná, falešná komedie kterou si kancléř Kohl nezasloužil...

vladimir1950 ( 1. července 2017 18:36 )

Největší gól byl, že si Kohl vybral před svou smrtí jako řečníka na svém pohřbu Viktora Orbána. Ten se těm německým dobroserům samozřejmě velmi zajídal a výsledek je takový, že nerespektovali přání Kohla a opět kvákala Makrela. Jako vždy (ne)respekt před druhými, byť to byl bývalý prezident!

Zobrazit celou diskusi