Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mečiarovi hrozí trestní stíhání. Kvůli zrušeným amnestiím

Autor: bk, ČTK - 
30. června 2017
18:01

Bývalému slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi hrozí v souvislosti s nedávno zrušenými kontroverzními amnestiemi stíhání pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Napsal to zpravodajský web hnonline.sk s odvoláním na mluvčí generální prokuratury Andreu Predajňovou.

Podle Predajňové generální prokuratura dnes dala pokyn krajské prokuratuře v Bratislavě, aby na základě nálezu ústavního soudu ohledně zrušení zmíněných amnestií, který byl zveřejněn ve čtvrtek, přezkoumala, zda nebyly naplněny znaky „skutkové podstaty trestného činu souvisejícího s podezřením ze zneužívání pravomoci veřejného činitele“.

Portál hnonline.sk v této souvislosti připomněl, že ústavní soud v uvedeném nálezu několikrát konstatoval, že bývalý premiér jejich vydáním několikrát zneužil svoje pravomoci.

Zmařené referendum i únos

Sporné amnestie ohledně zavlečení syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče do ciziny v roce 1995, stejně jako ohledně zmařeného referenda o vstupu země do NATO a o přímé volbě prezidenta zrušil slovenský parlament letos v dubnu. Tento dlouho očekávaný krok pak koncem května potvrdil ústavní soud.

Amnestie, které Mečiar vyhlásil v době, kdy dočasně vykonával i funkci hlavy státu, znemožňovaly únos Kováčova syna do Rakouska vyšetřit. Slovenské soudy po jejich zrušení již tento případ otevřely, stejně jako kauzu zmařeného referenda.

V případu únosu bylo již před lety obžalováno 13 lidí, včetně někdejšího šéfa slovenské tajné služby SIS z Mečiarovy éry Ivana Lexy. V aféře zmařeného referenda by před soudem mohl stanout někdejší ministr vnitra Mečiarovy vlády Gustáv Krajči za to, že v roce 1997 nechal před referendem o vstupu země do NATO a o dalších otázkách vyškrtnout z hlasovacích archů otázku ohledně přímé volby prezidenta.

Mečiar, který byl od roku 1993 prvním premiérem samostatného Slovenska po rozdělení československé federace, si ale za svými amnestiemi tvrdošíjně stojí a jejich zrušení nepovažuje za platné. „Amnestie nebyly zrušeny, amnestie jsou nadále platné. (…) Ústavní soud se mýlí. Mýlí se parlament. Mýlí se vláda,“ prohlásil před třemi týdny v diskusní relaci slovenské veřejnoprávní organizace RTVS.

VIDEO: Vladimír Mečiar otevřel novinářům svou přísně střeženou vilu Elektra.
Video  Vladimír Mečiar otevřel novinářům svou přísně střeženou vilu Elektra.  -  Roman Gombarček, Čas.sk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ccir ( 1. července 2017 20:02 )

Hlúposť! Aspoň čosi dobré urobili. Ten bývalý štátny celok bol trápny prežitok.

moiaza ( 1. července 2017 07:58 )

A co náš megatunelář Klaus? Ta modrá loupeživá straka se všem ještě vysmívá do obličeje.

zkzkz ( 30. června 2017 21:19 )

agfor ( 30. června 2017 20:46 )

On a Klaus už měli dávno viset za vlastizradu při rozbíjení Československa.

Zobrazit celou diskusi