Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS se stáhl z Halabu. Zuřivě teď bojuje o svou baštu v Rakká

Autor: ČTK, bk - 
30. června 2017
16:58

Radikální skupina Islámský stát (IS) se v pátek zcela stáhla ze severosyrské provincie Halab. Oznámila to exilová skupina syrských ochránců lidských práv (SOHR). IS podle ní definitivně ukončil svou téměř čtyřletou přítomnost v regionu, kde leží i stejnojmenné velkoměsto Halab (Aleppo).

Islámský stát, proti němuž v Halabu postupovala syrská armáda, se z Halabu definitivně stáhl, řekl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Podle informátorů, od nichž SOHR údajně získává informace o situaci v Sýrii, vojáci ve čtvrtek večer obsadili strategickou silnici spojující přes halabské území provincie Hamá a Rakká, a odřízli tak 17 posledních vesnic, jež měl IS ještě v Halabu pod kontrolou. Radikálové se proto rozhodli ustoupit.

Pro IS, který nyní bojuje o svou baštu, jíž je město Rakká, je to podle agentury AFP citelná porážka, protože koncem roku 2014 měla skupina ve svých rukou polovinu rozlehlé provincie Halab.

Syrská agentura SANA oznámila, že armáda teď čistí území a obsazuje pozice IS na jihovýchodě Halabu.

V bitvě o město Rakká IS dnes zahájil protiofenzivu a tlačí osvobozující arabsko-kurdské oddíly zpět k okrajům města. Podle SOHR bojuje koalice kurdských a arabských oddílů (SDF) na okrajích města a Islámskému státu se podařilo znovu obsadit dříve už ztracené pozice v průmyslové zóně na východním okraji. Zdroje ze SDF, jež citovala agentura Reuters, ale tvrdí, že byl protiútok odražen. SOHR však trvá na tom, že se na východě Rakky tvrdě bojuje.

Kromě Rakky, která je syrskou baštou IS, tato organizace ovládá ještě asi 200kilometrový pruh území v údolí řeky Eufrat směrem k irácké hranici. Zdroje ze SDF odhadují, že boj o Rakku může trvat čtyři až šest týdnů.

Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa
Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa.  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi