Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt šéfa ISIS potvrdil i Írán. Je to skutečně tvář mrtvého teroristy?

Autor: nka - 
30. června 2017
20:24

Íránští představitelé potvrdili smrt vůdce organizace Islámský stát Abú Bakra Bagdádího. Místní televize poté zveřejnila údajný snímek mrtvého šéfa ISIS, podle některých zdrojů se ale jedná o podvrh. Oznámila to ruská média.

Smrt teroristy potvrdil podle tureckého deníku Daily Sabah představitel elitních jednotek Quds provádějících zahraniční rozvědku a vojenské akce. „Terorista Bagdádí je určitě mrtev,“ řekl Ali Šírází s tím, že jeho smrt je „potvrzena z mnoha zdrojů“. Quds jsou tajné jednotky íránské revoluční gardy, zodpovědné za operace za hranicemi Íránu. Z dalších oficiálních míst Íránu potvrzení této informace nezaznělo.

S islamisty se potýká i Írán. Takto počátkem června zabíjeli ozbrojenci v místním parlamentu:
Video  Ozbrojenci vraždí v íránském parlamentu. Pozor, drastické záběry!  - twitter.com Sobhan Hassanvand
Video se připravuje ...

Ruská média také informovala o tom, že íránská stanice IRIB na svých stránkách zveřejnila údajné fotografie Bagdádího mrtvého těla. Podle serveru RBK se ale jedná o stejné snímky, které v médiích jako „potvrzení“ smrti vůdce Islámského státu kolovaly již v roce 2014.

O pravděpodobném zabití Bagdádího informovalo v polovině června ruské ministerstvo obrany, podle něhož šéf ISIS zemřel při ruském náletu na budovu, kde zrovna zasedaly špičky organizace. Rusové ale tehdy upozorňovali, že smrt teroristy zatím není možné s jistotou potvrdit. Minulý týden pak představitel ruského parlamentu oznámil, že pravděpodobnost Bagdádího úmrtí „se blíží 100 procentům“.

Informace o zabití Bagdádího se v posledních letech objevily již několikrát, nikdy se ale nepotvrdily. Jednotky Islámského státu se v posledních týdnech blíží porážce v obou hlavních baštách – syrské Rakce i iráckém Mosulu. Tento týden irácká armáda v Mosulu dobyla zpět mešitu, v níž před třemi lety Bagdádí vyhlásil zřízení chalífátu na území Iráku a Sýrie.

agfor ( 30. června 2017 20:35 )

Takhle by měli skončit všichni zloději studentské revoluce z roku 1989.

Zobrazit celou diskusi