Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syrské děti zavraždil sarin, potvrdili experti. Strůjce útoku ale uniká

Autor: ČTK, nka - 
30. června 2017
10:15

Dubnový útok v syrském Chán Šajchúnu má na svědomí smrtící nervový plyn sarin nebo jemu podobná látka. Podle očekávání to uvádí nezveřejněná závěrečná vyšetřovací zpráva Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). O jejím zjištění informovali agenturu AP dva diplomaté. Kdo stojí za vraždou nejméně 80 lidí, ale OPCW neurčila.

Jeden z diplomatických zdrojů AP si přál zůstat v anonymitě. Druhým je stálá zástupkyně USA v OSN Nikki Haleyová. Ta vyjádřila důvěru ve zprávu, která „potvrdila, co již víme: chemické zbraně byly použity proti syrskému lidu“. Nyní podle ní musí ještě nezávislé vyšetřování ověřit, kdo je za „brutální útok“ zodpovědný, aby se mohlo dosáhnout spravedlnosti pro oběti.

Video: Mezi mrtvými byla i spousta dětí. Pozor, následující záběry jsou drastické.

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

OPCW neměla pověření najít viníky. Závěry organizace ale poslouží společné vyšetřovací misi OSN a OPCW, která má za cíl určit pachatele.

Generální ředitel OPCW Ahmet Üzümcü hovořil o pravděpodobném použití sarinu už dva týdny po útoku. Vycházel přitom z testů vzorků odebraných od mrtvých i raněných, z nichž část byla převezena do Turecka. O použití sarinu byl přesvědčen i tehdejší francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

V syrském městě Chán Šajchún při útoku ze 4. dubna zemřelo přes osm desítek lidí a stovky dalších utrpěly zranění. Podle Západu udeřila letadla syrského režimu. Vláda v Damašku tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen. Rusko stojí na straně Sýrie. USA v odvetě 7. dubna zaútočily střelami s plochou dráhou letu na syrskou základnu Šajrát, odkud byl podle informací USA nálet na Chán Šajchún veden.

Chán Šajchún leží v severosyrské provincii Idlib, která byla jednou z posledních bašt opozice. Chán Šajchún kontrolovali islamisté z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako an-Nusra, která proslula jako radikální skupina napojená na teroristickou síť al-Káida.

Pentagon i Bílý dům nedávno oznámily, že se v Šajrátu chystá nový útok. Mluvčí Pentagonu sdělil, že do příprav je zapojeno konkrétní letadlo a hangár, o nichž se ví, že jsou využívány v souvislosti s chemickými zbraněmi.

tgbg ( 30. června 2017 15:55 )

Strůjce útoku je Putler s Asadem!!!Ruskofašistické zlo se nestydí použít cokoliv, aby dosáhlo svého.

Zobrazit celou diskusi