Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mayová získala důvěru britského parlamentu. Bylo to „o prsa“

Autor: mah, ČTK - 
29. června 2017
19:51

Menšinový kabinet konzervativců vedených premiérkou Theresou Mayovou získal důvěru britského parlamentu. Poslanci schválili vládní program na příští dva roky. Konzervativci ale v parlamentu ztratili většinu a jejich vládu tak museli podpořit severoirští unionisté. Díky dohodě s unionisty získala Mayová důvěru poměrem hlasů 323 ku 309.

Poslanci hlasovali o návrzích obsažených v projevu královny Alžběty II., která tradičně po volbách přednese vládní priority sestavené ministerským předsedou. Mayová program soustředila především na zákony související s odchodem z Evropské unie, pro který počítá zároveň s odchodem z jednotného trhu a celní unie. Opozice se dnes snažila prosadit v těchto bodech pozměňovací návrh, který by v klíčových otázkách obchodu a cel zachoval současný stav, avšak hlasy konzervativců byl zamítnut.

Mayová ztratila parlamentní většinu v předčasných volbách z 8. června, které vypsala s cílem získat silnější mandát pro vyjednávání o brexitu. Nyní je však její pozice oslabena, což se podle britských médií projevilo už u dalšího z dnešních hlasování. Kvůli hrozící rebelii mezi konzervativními poslanci byla premiérka nucena učinit ústupek a nechat projít labouristický návrh umožňující severoirským ženám bezplatný přístup k potratům, který dosud na rozdíl od Angličanek nemají.

Video: Theresa Mayová chtěla v předčasných volbách posílit svůj mandát, stal se ale přesný opak.
Video  Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi