Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vrtulníky Černý jestřáb dorazily na Slovensko. Posádky vycvičili Američané

Vrtulník Black Hawk
Vrtulník Black Hawk  (Autor: CC BY 2.0: Martijn via Flickr)
Autor: mav - 
28. června 2017
15:25

Slovenské ozbrojené síly se od včerejška pyšní dvěma vrtulníky UH-60M Black Hawk. V USA už byly ve výcvikových zařízeních amerických ozbrojených sil vycvičené čtyři posádky na nové stroje. Výcvik dalších nadále pokračuje.

Přeprava těchto dvou vrtulníků na Slovensko byla smluvně zajištěna v rámci kontraktu. Z USA byly přepraveny lodí do Bremerhavenu v Německu, odkud je až do Prešova převezly smíšené Slovensko-americké posádky.

Slavnostní předání vrtulníků se uskuteční 6. července. Ministerstvo obrany SR nakoupilo celkem devět víceúčelových vrtulníků v celkovém objemu 261 milionů amerických dolarů. Nákup odstartovalo ještě bývalé vedení resortu obrany a smlouva byla podepsána v roce 2015. 

„Příští rok budeme pokračovat další dodávkou dvou vrtulníků a v roce 2019 ještě pěti. V současnosti máme vycvičené čtyři posádky vrtulníků, do konce roku by mělo být celkově šest posádek,“ informoval Peter Gajdoš, ministr obrany. 

V USA již byly ve výcvikových zařízeních amerických ozbrojených sil vycvičené čtyři posádky na nové stroje, přičemž výcvik dalších nadále pokračujeDo konce tohoto roku by mělo být připraveno pilotovat nové stroje šest posádek.

 


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi