Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kostry dětí ležely u nohou matek: Slováci našli starobylé pohřebiště

Autor: mav - 
28. června 2017
20:46

Slovensku přibyl historický poklad – avarské naleziště z 8. století, jehož součástí je i mince z období vlády franckého krále Karla Velikého. Nalezená mince je z let 771 až 793 a je evropskou raritou. K objevu došlo během archeologického výzkumu, který se provádí během přípravných prací pro stavbu bratislavského obchvatu D4R7 u Podunajských Biskupic.

Asi 40 centimetrů pod zemí objevili archeologové největší pohřebiště na Slovensku od nálezu v Devínské Nové Vsi ještě před druhou světovou válkou. Kromě toho se zde našlo i sídliště z období doby římské – tedy z druhého století našeho letopočtu. Podle vedoucího výzkumu Via Magna Milana Horňáka se takový nález podaří jednou za život.

Nic rozsáhlejšího a výjimečnějšího z daného období se za posledních osmdesát let v okolí Bratislavy nenašlo,“ uvedl Horňák. Dodal, že po ukončení archeologických prací budou nálezy uloženy ve Slovenském národním muzeu, kde je po dalším zpracování plánují zpřístupnit i veřejnosti.

Archeologický průzkum lokality, který trval pět měsíců, odhalil vzácné pohřebiště z období Avarského kaganátu datovaného do 8. století našeho letopočtu. Archeologové odkryli více než 460 hrobůV té době pohřbívali lidi podle jejich řemesla, takže pastýř měl u sebe kosti ovce, jezdci zas kostru koně. Tu vždy pohřbívali po jejich levé straně.

Kromě dospělých mužů a žen zde leží i množství dětí. Malé hroby tvoří až jednu třetinu. Jiné zas ukrývají různé rodinné tragédie. „Máme tři hroby, kde je spolu s matkou pohřbeno i dítě. Jsou to takové srdce drásající obrazy, kde ty děti jsou pohřbeny u matčiných nohou,“ popisuje archeolog Andrej Žitňan.

Velmi vzácným nálezem je mince z období vlády franckého krále Karla Velikého, která se tímto stává patnáctou v pořadí v celé Evropě a je první na Slovensku. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi