Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Trump přerušil hovor s irským premiérem. Chtěl si zaflirtovat s novinářkou

Autor: pet - 
28. června 2017
13:20

Celý svět mluví o nově zvoleném irském premiérovi Leo Varadkarovi, který je prvním homosexuálem v podobné funkci v silně katolické zemi. Právě s ním si nedávno prvně telefonoval americký prezident Donald Trump. A neobešlo se to opět bez pozdvižení. Trump totiž v polovině hovor přerušil kvůli tomu, aby si mohl „zaflirtovat“ s irskou novinářkou. Ta to ovšem příliš neocenila. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Irsko si nedávno zvolilo nového premiéra. Stal se jím Leo Varadkar. Již před dvěma týdny mu pogratulovali k úspěchu francouzský prezident Emanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, britská premiérka Therese Mayová nebo třeba indická premiérka Naréndra Modiová.

Donald Trump si však dal se svým blahopřáním načas. Až po dvou týdnech od zvolení Varadkara si do své oválné pracovny sezval novináře, aby byli přítomni tomu, jak gratuluje irskému premiérovi.

Trump volá irskému premiérovi, aby mu popřál k úspěšným volbám. Trump volá irskému premiérovi, aby mu popřál k úspěšným volbám. | Reuters

Když se Varadkarovi asi po minutě a půl dovolal, jednou z jeho prvních vět bylo: „No, máme tu hodně vašeho irského tisku, který nás pozoruje.“ 

Zřejmě aby to demonstroval, zavolal na jednu pohlednou žurnalistku z irské RTÉ, Caitrionu Perryovou, aby šla k němu. Kvůli tomu americký prezident přerušil s premiérem na chvíli hovor. Rozpačitou krásku totiž začal zpovídat.  „Odkud jsi? Pojď, pojď sem. Odkud jsi?“ dotazoval se Trump. Novinářka k němu přišla a odpověděla, že je z irského tisku RTÉ. Trump na to premiérovi řekl, že Perryová má krásný úsměv na tváři. „Á, Caitriona Perryová. Krásně se usmívá. Vsadím se, že se k vám chová pěkně,“ popisoval Trump do telefonu Varadkarovi.

Irská novinářka pak později sdílela celé video na svém twitterovém účtu a označila toto chování za bizarní. Video sklidilo velký ohlas, kdy se samotní Američané za svého prezidenta omlouvali, že se chová poněkud nemístně.

Varadkar ovšem nebyl velkým fanouškem prezidenta USA ani před tím. Jako nejmladší irský vůdce naznačil, že nevidí důvod, proč Trumpa zvát na návštěvu. „Nejsem si jistý, k jakému účelu by to bylo,“ dodal.

Jeho předchůdce Enda Kenny již však Trumpa do Irska pozval. „Nechci samozřejmě pozvání rušit,“ řekl Varadkar minulý týden a označil tento nápad za „nevhodný“. Premiér řekl, že by to ještě mohlo vyvolat diplomatický konflikt, což by nerad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi