Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Střechou kůlny prolétl kámen. Byl to 4,5 miliardy let starý meteorit

Autor: nka - 
1. července 2017
19:23

Před půl rokem prorazil střechu kůlny v nizozemské vesničce zvláštní kámen. Nyní vědci oznámili, že jde o 4,5 miliardy let starý meteorit, jaký se v zemi najde jen jednou za tři dekády. Napsal to web RT News.

Meteorit o velikosti pěsti váží asi půl kila, před vstupem do atmosféry byl ale 10–20krát těžší. Do kůlny ve vesnici Broek nedaleko Amsterdamu spadl v polovině ledna.

Majitelé pozemku kámen odnesli přírodovědcům z muzea v Leidenu, kteří ho podrobili důkladnému zkoumání. Zjistili, že jde o 4,5 miliardy let starý meteorit, který pochází pravděpodobně z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Meteorit odhalili médiím až nyní, protože si chtěli „být stoprocentně jistí, o jaký druh meteoritu se jedná, a to vyžadovalo jisté zkoumání,“ vysvětlil geolog Leo Kriegsman.

Podobný meteorit do Nizozemska dopadne zhruba každé čtyři roky, většinou ho ale nikdo nenajde. „Dá se říct, že podobný meteorit najdeme tak jednou za 30 let. Šance najít tak malou věc je titěrná… Je to velká vzácnost, proto jsme z toho nadšeni,“ řekl Kriegsman.

V zimě zahlédli na obloze v Rusku záhadný zářící předmět. Byl to meteorit?

Video  UFO nebo meteorit? Záhadná koule rozzářila noční oblohu.  - KameraOne
Video se připravuje ...

Badatelé nyní doufají, že jim nálezci meteorit odprodají. Jeho tržní cena se odhaduje na tisíc eur (27 tisíc Kč). „Meteority jsou výjimečné, protože skály takového věku na Zemi nemáme,“ dodal Kriegsman s tím, že vědci s jejich pomocí mohou objasnit dění v době zrodu sluneční soustavy. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi