Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na podvodné smsky: „Výherkyně“ místo dárku přišla o peníze

Pomocí SMS z ženy vymámili 120 euro.
Pomocí SMS z ženy vymámili 120 euro.  (Autor: shutterstock)
Autor: mav - 
27. června 2017
21:24

Nepříjemnou zkušenost má za sebou Anastázie ze Slovenska. Na sociální síti se zapojila do soutěže o mikinu. Když jí přišla zpráva o výhře, správce jiné stránky jí přikázal, aby poslala potvrzující SMS. Na druhý den zjistila, že se její účet za mobil navýšil o 120 euro.

O tom, že se stala výherkyní mikiny, se dozvěděla prostřednictvím zprávy v Messengere. Napsali jí ale z jiné stránky, která měla údajně zajistit doručení výhry. Žádali od ní, aby pro potvrzení odeslala do tří minut SMS na číslo 8869.

A vlastně od té chvíle se to začalo odvíjet. Formou posílání SMS si údajně ověřovali mou adresu, pak si ověřovali kurýra, pak si ověřovali poštovní směrovací číslo,“ řekla Anastázie. Takto poslala několik zpráv za sebou. Stále ji ale ujišťovali, že má zprávy jako výherkyně zdarma. 

Odborník IT potvrdil, že je prakticky nemožné, aby zprávy na tato zkrácená čtyřmístná čísla nebyly zpoplatněny. Proto by si měl každý před odesláním SMS číslo prověřit na internetu. Tato zkrácená telefonní čísla vznikají, aby někdo dosahoval zisk.“

Jestliže máte někdo podezření podvodného jednání, raději tyto zprávy ignorujte a nereagujte na ně. V žádném případě neposkytujte osobní údaje, čísla bankovních účtů, ani cokoli jiného, co by mohlo narušit bezpečnost a soukromí osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi