Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová chtěla být původně baletkou. A proč změnila názor na gaye?

27. června 2017
08:15

Na svém manželovi si německá kancléřka Angela Merkelová nejvíce váží jeho očí, někdy má problémy porozumět vtipům v animovaných filmech a nejvíc odvahy v životě potřebovala, když měla skočit z třímetrového prkna do bazénu. I to na sebe žena, která již 12 let stojí v čele německé vlády, prozradila v pondělním živě vysílaném rozhovoru s časopisem Bridgitte.

Dvaašedesátiletá politička si své soukromí pečlivě střeží, což bylo patrné i v rozhovoru, který se vedle politiky věnoval i jejímu osobnímu životu. Zatímco na otázky týkající se politiky Merkelová reagovala bez problémů, při dotazech na své soukromí se déle zamýšlela a nezřídka se v odpovědi omezila na jednu větu.

„Měli jsme společnou práci,“ odvětila třeba na dotaz, jestli by mohla popsat, jak se seznámila se svým současným manželem Joachimem Sauerem. Na otázku, čeho si na něm nejvíce váží, zase po chvilce váhání řekla, že očí. Po krátké pauze pak ocenila i jasný postoj svého druhého manžela v mnoha otázkách.

Velmi krátká byla i prvotní odpověď Merkelové na to, zda mají s manželem stejný smysl pro humor. „Někdy ano,“ řekla s úsměvem. Až poté doplnila, že její muž mnohem lépe rozumí animovaným filmům. Ona má prý zase raději situační humor.

Ochrana klimatu i skok do vody

Původem vědecká pracovnice v rozhovoru připustila, že sportu mnoho nedá. Když už, tak je její oblíbenou fyzickou aktivitou chůze. V mládí prý snila o tom, že bude baletní tanečnicí nebo cvičitelkou. Brzy ale přišla na to, že touží dělat právě ty věci, které neumí. „Je potřeba se smířit se svými omezeními,“ míní dnes.

K dětství se váže i její vzpomínka na to, jak velkou dávku odvahy potřebovala, aby se odhodlala ke skoku z třímetrového prkna do vody. V politice prý zase dlouho sbírala odvahu, aby v jednom ze svých prvních rozhovorů s bývalým americkým prezidentem Georgem Bushem mladším nastolila téma ochrany klimatu.

Až jednou skončí v politice, těší se mimo jiné na pohodovější rána. „Myšlenka ráno někdy déle spát mi není cizí,“ podotkla.

VIDEO: První setkání německé kancléřky Angely Merkelové s novým prezidentem USA Donaldem Trumpem

Manželství pro všechny

Časopis Bridgitte se zajímal hlavně o volný čas a manželství Merkelové. Později však došlo i na manželství, která jsou uzavírána homosexuály. „Manželství pro všechny“ otevírá plno otázek k debatě. Merkelová totiž ještě donedávna zastávala názor, že manželství stejného pohlaví jsou pro ni i její stranu tabu. To se však ve včerejším živém rozhovoru změnilo. Merkelová si přeje ve straně vyvolat debatu, která by vedla „spíš směrem k hlasování na základě svědomí“.

Pokud by skutečně zákonodárci konzervativních stran CDU/CSU hlasovali v parlamentu pouze podle svého přesvědčení, tedy bez tlaku na jednotné hlasování ze strany své frakce, zákon o manželství osob stejného pohlaví by podle agentury DPA Spolkovým sněmem zřejmě prošel.

Podle agentury DPA odklon od kategorického odmítání manželství osob stejného pohlaví Merkelová před včerejším vyjádřením konzultovala s předsedou sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Horstem Seehoferem. Bavorská CSU zastává tradičně konzervativnější postoje než CDU.

V Německu se budou 24. září konat parlamentní volby. Proti manželství osob stejného pohlaví se zatím odmítavě stavěly jen strany konzervativní unie CDU/CSU a pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD). Registrované partnerství je v Německu možné uzavřít od roku 2001.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 27. června 2017 18:17 )

Už ji vidím, jak tancuje padede v Labutím jezeře. Byla b to aspoň komedie. Ale tak šerednou babu by nikde nevzali.

snehulak ( 27. června 2017 09:31 )

Původně chtěla být baletkou a heterosexuálkou a později Generální tajemnicí Sjednocené socialistické strany Německa. Stala se z ní ale lesba a kancléřka Spolkové republiky Německo.

miko ( 27. června 2017 08:57 )

to je pro můj život velmi zásadní informace

ivanak ( 27. června 2017 08:38 )

Škoda,že se tou baletkou nestala.Bylo by o jednu m-e-g-e-r-u v politice míň.

jana999 ( 27. června 2017 08:20 )

vždycky zneuznalí umělci táhnou do politiky a všechno zničí, viz. hitler, merklerová, havel atd.

Zobrazit celou diskusi