Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump slaví: Soud částečně odblokoval jeho imigrační dekret

Autor: ČTK, deb, zst - 
26. června 2017
20:14

Nejvyšší soud USA svým pondělním rozhodnutím umožnil vládě začít částečně uplatňovat imigrační dekret prezidenta Donalda Trumpa. Agentura AP to označuje za prezidentovo velké vítězství. Pře odpůrců dekretu s vládou ale neskončila a poté, co soudy nižších stupňů prezidentovo nařízení zablokovaly, se nejvyšší soud bude dekretem v celém jeho znění zabývat na podzim.

Výnos ve své původní podobě zakazuje na 90 dní vstup do USA lidem ze zemí, které jsou podle Trumpa bezpečnostně problematické – z Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Pozastavuje také na 120 dní imigrační program.

Soud v pondělí rozhodl, že zákazy vstupu do USA se budou týkat pouze osob, které nemají ve Spojených státech žádné kontakty; těm, kdo mají kontakty buď s jednotlivci, nebo organizacemi v USA, vstup povolen bude. To znamená, že vstup nebude zakázán studentům na amerických školách ani lidem, kteří mají v USA zaměstnavatele.

Dnešní jednomyslné rozhodnutí nejvyššího soudu je jasným vítězstvím pro naši národní bezpečnost. Umožňuje mi to použít důležitý prostředek k ochraně naší vlasti,“ uvedl Trump ve svém prohlášení. Zároveň v něm napsal: „Jako prezident nemohu nechat do naší země vstupovat osoby, které pro nás chtějí zlo.“

Podle agentury AP soud pondělním rozhodnutím také umožnil částečně uplatnění 120denního pozastavení přijímání uprchlíků, a to podle téhož klíče jako v případě vstupu osob ze šesti zmíněných zemí.

Trump minulý týden prohlásil, že jakmile soud výnos uvolní, začnou stanovená pravidla platit do 72 hodin.

Trump vydal výnos napodruhé v březnu. Několik soudů nižších instancí ale jeho platnost zablokovalo, protože ho považují za diskriminační. Vláda podala začátkem června odvolání k nejvyššímu soudu, od něhož žádá zrušení opatření nižších soudů.

Nejvyšší soud v pondělí zasedal naposledy před letní přestávkou a imigračním dekretem se bude zabývat v říjnu. Soud má devět členů a republikáni v něm mají většinu v poměru 5:4. Tři soudci se nechali slyšet, že by souhlasili s uplatněním dekretu v plném znění. Soudce Clarence Thomas upozornil, že bude velmi těžké rozlišit mezi cizinci podle jejich kontaktů v USA.

Podle administrativy má omezení imigrace poskytnout čas na přehodnocení procedury udělování víz osobám z vybraných zemí. Trump imigrační dekret vydal poprvé v lednu, kdy kromě šestice zemí, která se ocitla ve druhém znění, se omezující pravidla vztahovala i na Irák.

Jemen je zklamán

Jemenská vláda je z rozhodnutí soudu zklamaná. Kromě jiného tento výnos na 90 dní pozastavuje přijímání osob ze šesti bezpečnostně problematických zemí, mezi nimiž je i Jemen.

„Jsme tímto rozhodnutím zklamáni. V boji proti terorismu a extremismu to nepomůže, ale mezi občany dotčených zemí to znásobí pocit, že se na ně (USA) zaměřují,“ sdělil Ahmad Nasí z jemenského ministerstva pro záležitosti občanů žijících v cizině. V případě Jemenu to podle něj bude platit o to více, protože Jemen „je aktivním partnerem Spojených států v boji proti terorismu“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi