Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dva výbuchy za tři minuty: Útoky v Pákistánu zabily 73 lidí

Autor: jer, ČTK - 
24. června 2017
17:13

Počet obětí na lidských životech po třech separátních pátečních útocích v Pákistánu během noci a soboty vzrostl na nejméně 73, poté co se na 55 zvýšila bilance mrtvých dvojího bombového atentátu ve městě Paračinar na severozápadě země. Z mnoha desítek zraněných je ale řada v kritickém stavu, a mrtvých tak může být ještě víc, řekl podle agentury AP správní úředník v Paračinaru Šáhid Chán.

V tomto městě zabíjely dvě nálože, které v rozmezí tří minut explodovaly na tržišti, když lidé nakupovali jídlo na iftár - dobu po západu slunce, kdy během ramadánu nemusí držet půst. Druhý výbuch nastal, když další lidé přispěchali na pomoc postiženým.

Mluvčí městské nemocnice sdělil, že k nim bylo převezeno 261 obětí, z nichž u 62 je stav kritický. Ze zprávy AP není jasné, zda uvedený počet obětí zahrnuje jen zraněné nebo i mrtvé. K útoku se přihlásila sunnitská islamistická organizace Laškare Džhangvi.

Dalších 14 lidí má na svědomí v Kvétě - metropoli neklidné jihozápadní provincie Balúčistán - sebevražedný útočník, který odpálil silnou nálož ve svém autě. Udělal to ve chvíli, kdy ho poblíž generální policejní inspekce kontrolovala hlídka. K tomuto atentátu se přihlásila frakce pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár a také teroristická skupina Islámský stát.

Třetí páteční útok se odehrál v jihopákistánském městě Karáčí. Útočníci tam podle sobotních informací zastřelili čtyři policisty.

V Pákistánu dochází k podobným útokům relativně často. Loni například zaútočili ozbrojenci na univerzitu v severozápadním Pákistánu. Při útoku zemřelo 21 lidí a 50 bylo zraněno:

2565614:gallery:true:true

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi