Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oběti požáru v Londýně dostanou luxusní byty: Není to fér, stěžují si budoucí sousedé

Autor: aba - 
24. června 2017
17:47

Oběti požáru londýnského věžáku Grenfell tower, při kterém zemřelo na sedmdesát lidí, dostanou od města nové ubytování. Má jít o luxusní byty v prominentní čtvrti. Jenže to se nelíbí současným obyvatelům milionářského ráje.

Čtvrť Kensington patří k jedné z nejluxusnějších v celém Londýně. A právě tady budou ubytováni někteří přeživší z ničivého požáru Grenfell tower, který býval jejich domovem.

 

Jenže tohle rozhodnutí naráží na vlnu nevole. Některým z rezidentů projektu Kensington Row se nelíbí, že by měli dostat byty zadarmo, zatímco oni si museli peníze na ně vydělat.

A opravdu se nejedná o levné bydlení. Dvoupokojový byt je momentálně v nabídce za astronomických 72 milionů korun. Do vysílání rádia LBC, které se tématu věnovalo, se dovolala jedna z žen žijících v těchto drahých bytech a nebyla ráda, že by se jí tam zadarmo měli přistěhovat noví sousedé.

"Vím, že to zní tvrdě, ale je to tak. Mě zadarmo nikdo nic nedá a s manželem jsme těžce pracovali, abychom si bydlení tady mohli dovolit. Je mi těch lidí opravdu líto, ale jestli tu někdo dostane něco zadarmo, ta já se stěhuji pryč," vykládala rozčíleně. Dodala ještě, že náklady na údržbu a služby v jejím bytě činí bezmála půl milionu. Ani tuto částku nebudou rodiny, které se do komplexu přistěhují, platit.

A není jediná, kdo si stěžuje. Někteří poukazují na to, že tyto rodiny mnohdy nejsou těmi, kteří přišli o svůj byt. Rodiny totiž měly byty pouze pronajaté a skuteční lidé, kteří přišli o své zakoupené byty, tak na tento luxus nedosáhnou.

Jiní se bojí toho, že přeživší požáru využijí situace a budou byty výhodně pronajímat a jen na tom vydělávat, což by mohlo snížit jejich hodnotu na trhu. To se přirozeně nelíbí lidem, kteří investovali desítky milionů do koupi bytu v projektu.

Město Londýn mělo v rezidenci zakoupit 68 bytů, kam by se rodiny z Grenfell tower měly přestěhovat. Podle informací je díky "aktu dobré vůle" developera kupovalo za pořizovací, nikoliv tržní cenu.

Video  Spálené byty na troud: Takhle to vypadá ve vyhořelém výškovém domě v Londýně  - Londýnská policie
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi