Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za požár Grenfell Tower může lednice i špatné obložení: Pět jiných věžáků bude evakuováno

Autor: ČTK - 
23. června 2017
23:01

Požár výškového obytného domu v Londýně z minulého týdne začal kvůli vadné lednici. Informovala o tom dnes britská policie, podle které je jasné, že oheň nebyl založen úmyslně. Obložení budovy podle zástupkyně policie Fiony McCormackové propadlo ve všech bezpečnostních zkouškách. Tragický požár budovy Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington si vyžádal přinejmenším 79 obětí. Úřady se rozhodly brzy provést evakuaci tisíců lidí z dalších pěti podobných výškových budovy na severolondýnském předměstí Camden, které mají stejné nevhodné obložení.

Od oznámení poslední bilance obětí policii nikdo nenahlásil další pohřešované, uvedla McCormacková. Policisté se ale stále obávají, že nemají „úplný obrázek“ o rozsahu tragédie. „Obávám se, že jich je víc,“ uvedla McCormacková k obětem. Z poškozené budovy už policisté podle ní vynesli všechna těla, která byla kompletní.

McCormacková znovu vyzvala, aby se policii přihlásili všichni, kdo v době tragédie byli v budově, ať už z jakýchkoliv důvodů. „Naší prioritou je dozvědět se, kdo byl v Grenfell Tower. Nezajímají nás důvody, kvůli nimž tam lidé byli,“ uvedla.

Podle britských médií žila řada lidí v domě nelegálně, proto mají strach přihlásit se úřadům. Londýnský starosta už v této souvislosti vyzval k udělení amnestie takovým obyvatelům zničené budovy.

Policie dnes potvrdila dřívější informace médií, podle kterých požár způsobila vadná lednice. Podle McCormackové šlo o lednici s mrazákem typu Hotpoint FF175BP. Tento typ nebyl v minulosti označen za závadný a výrobní firma jej nestáhla z prodeje. Policie ve spolupráci s výrobcem spotřebičů provádí další testy. „Máme nyní odborné důkazy, že oheň nebyl založen úmyslně,“ uvedla zástupkyně policie.

Britský ministr obchodu a podnikání Greg Clark v reakci na prohlášení policie nařídil zkoušky dotčeného modelu chladničky, který se vyráběl v letech 2006 až 2009. „Jasně jsem firmě řekl, že očekávám, že bez otálení vymění jakýkoli kus, pokud se ukáže, že jeho používání je nebezpečné,“ uvedl Clark.

Značku Hotpoint v Evropě a v Asii vlastní společnost Whirlpool. Ta uvedla, že plně spolupracuje s britskými úřady. Majitele svých chladniček typu FF175BP nebo FF175BG vyzvala, aby se s ní spojili. „Spolupracujeme s úřady na tom, abychom dostali přístup k danému spotřebiči, a mohli tak pomoci při vyšetřování,“ uvedla firma. „Náš zármutek nad touto hroznou tragédií nelze vyjádřit slovy,“ dodal Whirlpool v prohlášení.

V již provedených bezpečnostních zkouškách propadla jak izolace, tak obkladový materiál budovy, uvedla dnes policie. Britská média v uplynulých dnech spekulovala, že neobvykle rychlé šíření požáru čtyřiadvacetipodlažní budovou mělo na svědomí právě hořlavé obložení.

Mezi obviněními z trestných činů, které by policie mohla v souvislosti s požárem vznést, by mohlo být i neúmyslné zabití, řekla McCormacková. V souvislosti s požárem už policie zabavila dokumenty několika firem a organizací. Zabývá se i možným porušením bezpečnostních předpisů, zejména v oblasti protipožární ochrany.

Britské úřady v souvislosti s požárem identifikovaly jenom na území Anglie 600 výškových budov, jejichž obložení je podobné tomu v Grenfell Tower. Zkoušky zatím prokázaly, že hořlavý materiál byl použit v obložení jedenácti z nich.

Požár Grenfell Tower zničil dohromady 151 bytů, z toho 129 v samotném věžáku a dalších 22 v bezprostřední okolí, uvedl dnes úřad městské části Kensington a Chelsea. Obyvatelé 363 domácností byli ubytováni v hotelech v městské části nebo její blízkosti.

Evakuace 800 bytů z pěti výškových budov v Camdenu se má uskutečnit ve velmi brzké době. Během asi tří- až čtyřtýdenního období, kdy bude nevhodné obložení strženo a provedeny další protipožární revize domů, budou jejich obyvatelé přechodně ubytováni jinde. Podle BBC úřady zjistily, že obložení vzbuzující bezpečnostní obavy bylo zjištěno u celkem 14 budov devíti různých čtvrtí.

Video  Spálené byty na troud: Takhle to vypadá ve vyhořelém výškovém domě v Londýně.  - Londýnská policie
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi