Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Útok na muslimy v Mekce měl být větší. Plánovaly ho 3 teroristické skupiny

Autor: ČTK, val - 
24. června 2017
09:32

Saúdská Arábie zmařila teroristický útok ve Velké mešitě v Mekce, uvedl Reuters. Jeden útočník se vyhodil do povětří. Dalších pět policie zadržela. Nejméně 11 osob, včetně pěti policistů, utrpělo zranění.

Jeden útočník se vyhodil do povětří poté, co se odmítl vzdát bezpečnostním silám. Dalších pět osob, včetně jedné ženy, policie zadržela, informovala televize Al-Arabíja s odvoláním na saúdskoarabské ministerstvo vnitra.

Útok proti přítomným věřícím v srdci islámského světa naplánovaly tři teroristické skupiny, dvě se sídlem v Mekce a třetí v Džiddě, řekl mluvčí saúdského ministerstva vnitra Mansúr Turkí. Bližší informace zatím zveřejněny nebyly. V minulosti však za podobnými incidenty stála teroristická organizace Islámský stát (IS).

Bezpečnostní složky obklíčily v jedné ze čtvrtí sebevražedného atentátníka, který na ně spustil palbu. Při následné přestřelce bylo zraněno 11 osob, včetně pěti policistů. Atentátník odmítl uposlechnout výzvy, aby se vzdal, a vyhodil se do povětří.

Dříve v pátek bezpečnostní složky v Mekce zastřelily muže, který byl podezřelý z terorismu. Ministerstvo vnitra zároveň bez dalších podrobností uvedlo, že se mu podařilo rozpustit teroristickou skupinu v Džiddě.

Muslimský postní měsíc ramadán končí svátkem íd al-fitr, který se očekává v neděli. Členové saúdské královské rodiny obvykle posledních deset dní ramadánu tráví v Mekce.

Loni v květnu bezpečnostní složky nedaleko Mekky zastřelily dva lidi, podezřelé z napojení na IS, další dva útočníci se u Mekky vyhodili do povětří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi