Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Panenkám trhala ručičky.“ Z první gondoliérky v Benátkách je teď muž Alex

Autor: nka - 
23. června 2017
21:45

Před deseti lety převrátila Němka Alexandra Hai naruby tradice, když se po 900 letech stala první ženskou gondoliérkou v Benátkách. Teď překvapila znovu – z Alexandry je Alex, první benátský veslař-transsexuál.

Alexandra se v dívčím těle cítila špatně už v dětském věku, kdy panenkám místo česání vlásků raději utrhávala ručičky. Rodiče pro chlapecké pudy dcery neměli pochopení, Alexandra proto brzy odešla z domova a protloukala se, jak se dalo.

Jaké je to, žít v dívčím těle, když se cítíte jako kluk? Podívejte se na reportáž:

Video  Dcera jí řekla: Až budu větší, chci být klukem, mami!  - Profimedia
Video se připravuje ...

V polovině devadesátých let Alexandru život zavedl do Benátek, kde ji fascinovaly gondoly. V roce 2007 pak ve svých 35 letech konečně po letech boje za rovnoprávnost dostala průkaz a mohla jako první žena začít vozit turisty po benátských kanálech.

Časem se ale konečně odhodlala k tomu, dát průchod své přirozenosti. Podstoupila léčbu testosteronem a pak i operativní změnu pohlaví. „Dokázal jsem, že tuhle práci mohou dělat i ženy. Já ale žena nejsem a feminismus není můj boj. Chci prostě dělat práci, která mě baví,“ vysvětlil Alex na Facebooku, proč se odhodlal ke změně pohlaví. „Já sám se ale neměním. Jsem pořád stejná osoba jako dřív,“ ujistil německý web Spiegel Online.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi