Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Táta jel za srdcem mrtvé dcery 2000 kilometrů na kole. Slyšel ho tlouct a slzel

Autor: nka - 
23. června 2017
20:20

Přes dva tisíce kilometrů urazil na kole americký otec proto, aby se setkal s příjemcem orgánu své zesnulé dcery. Pět měsíců po její smrti si tak se slzami v očích poslechl tlukot dívčina srdce. 

Dvacetiletá Abbey Connerová zemřela letos v lednu během prázdnin v Mexiku, kde se utopila v bazénu. Záchranářům se podařilo tělo oživit, mozek ale už byl příliš poškozen. Jelikož Abbey byla v registru dárců orgánů, převezli ji do floridské nemocnice, kde ji lékaři udržovali při životě, dokud neurčili vhodné příjemce.

Její orgány dostali čtyři muži ve věku od 20 do 60 let. Abbeyin otec Bill letos na jaře kontaktoval nadaci, která dárcovství zajišťuje, s prosbou setkat se s příjemci dceřiných částí těla. Jediný, kdo ale projevil ochotu k setkání, byl příjemce srdce – jedenadvacetiletý Jack.

„Díky Abbey je Jack naživu“

Jack letos v lednu prodělal infarkt a lékaři mu oznámili, že má kvůli selhávajícímu srdci před sebou pouhých 10 dní života. „Díky Abbey a tomu, co se s ní stalo, je dnes naživu,“ vysvětlil Abbeyin otec.

Ten koncem května sedl na kolo a vyrazil ze severoamerického Wisconsinu do Louisiany ležící na jižním pobřeží Spojených států. V louisianském Baton Rouge se setkal s Jackem a hned si padli do náruče. „Vím, že je naživu díky Abbey. Abbey v něm žije dál – je to její srdce, co ho drží na nohou. Byl jsem rád za něj a jeho rodinu, zároveň jsem se ale znovu mohl setkat s dcerou,“ řekl.

Fonendoskopem si pak poprvé od dceřiny smrti poslechl tlukot Abbeyina srdce. „Takhle by to Abbey chtěla,“ řekl pak se slzami v očích Conner s tím, že výletem chtěl uctít dceřinu památku a upozornit na dárcovství orgánů. „Jde o to nebýt sobecký a nepohřbívat něco, co by jiným lidem mohlo pomoci žít nebo žít lépe,“ zdůraznil Conner.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi