Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Argentinci exhumovali po 22 letech exprezidentova syna, prý byl zavražděn

Autor: nka - 
22. června 2017
14:50

Argentinci exhumovali ostatky syna bývalého prezidenta Carlose Menema, který v roce 1995 za záhadných okolností zahynul při letecké nehodě. Jeho matka věří, že syn se stal obětí atentátu.

Carlos Menem mladší, zvaný Carlitos, podle oficiální verze ve svých 26 letech narazil severně od Buenos Aires vrtulníkem do elektrického vedení a při neštěstí zemřel.  Jeho matka Zulema Yomová ale tvrdí, že syna zastřelili teroristé. Tělo s kulkou v hlavě podle ní poté bylo zaměněno za jiné.

Úřady proto nyní provedou genetickou analýzu ostatků. „Porovnají DNA ostatků, odebraných z lebky a dalších částí těla, se vzorky Zulemy Yomové a Carlose Menema staršího. Cílem je zjistit, zda pohřbené tělo skutečně patří Carlitovi,“ řekl advokát Yomové Diego Storto podle webu Europe 1.

Za vyjasnění synova úmrtí Yomová bojuje řadu let. Její teorii nahrává fakt, že trosky helikoptéry po zřícení nikdo neprozkoumal. Navíc už za různých okolností zemřelo třináct svědků nehody.

Před nedávnem se k ní připojil i její bývalý manžel Menem, který oficiální verzi synovy smrti předtím podporoval. Nyní tvrdí, že syna popravili příslušníci hnutí Hizballáh proto, aby prezidenta zastrašili.

Organizace totiž čelila vyšetřování kvůli podezření z útoku na židovské centrum v Buenos Aires, kde bomba v roce 1994 zabila 85 lidí. Menem tvrdí, že Hizballáh syna zabil, aby prezidenta donutil vyšetřování brzdit. O všem prý musel mlčet kvůli tomu, že šlo o státní tajemství. Menem ale kvůli obviněním z bránění řádnému vyšetření tehdejšího útoku už dva roky čelí soudu.

Výsledky analýzy DNA mají být známy do 45 dnů.

Carlos Menem vykonával úřad argentinského prezidenta v letech 1989 až 1999. S manželkou Zulemou měli dvě děti, rozvedli se v roce 1991.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi