Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt Kohla: O jeho smrti se syn dozvěděl z rádia, macecha ho vykázala z domu

Autor: nka - 
22. června 2017
13:01

Smrt německého exkancléře Helmuta Kohla vyostřila napjaté vztahy mezi vdovou Maike Kohl-Richterovou a Kohlovými dětmi z prvního manželství. Staršímu synu Walterovi policie zabránila vstoupit do domu zesnulého otce, kde se chtěl s nevlastní matkou domluvit na organizaci pohřbu. Napsal to německý web Spiegel.

Kohl mladší před vilu v západoněmeckém Ludwigshafenu, kde jeho otec s manželkou žil, dorazil ve středu v doprovodu dvou exkancléřových vnoučat. Před domem stáli asi půl hodiny a marně zvonili. Přivolaní policisté mu poté vysvětlili, že má vstup do domu zakázán.

Právní zástupce vdovy Stephan Holthoff-Pförtner poté Kohla obvinil, že skandál zinscenoval naschvál. Již dříve se prý spolu domluvili na tom, že mu advokát zavolá, aby si dohodli účast politikových synů a vnuků na posledním rozloučení. To má proběhnout 1. července ve Štrasburku. Kohl mu ale v předem dohodnutou dobu telefon údajně opakovaně nevzal, načež se další den objevil před domem a dobýval se dovnitř. „To už překračuje rámec toho, co je člověk schopen tolerovat,“ řekl právník.

Video: Kohl byl u pádu Berlínské zdi i sjednocení Evropy

Syn exkancléře ale popírá, že by mu advokát volal. „Je to lež. V domluvenou dobu jsem spolu s manželkou a synem na telefonát marně čekal,“ řekl Kohl s tím, že se stal obětí macešiných intrik. „Z chování Maike jsem rozhořčen. Jenom ale potvrzuje zkušenosti z posledních let,“ dodal.  O smrti otce se podle svých slov dozvěděl z rádia.

Bývalý kancléř v pátek po dlouhé nemoci zemřel ve věku 87 let. Syny Waltera a Petera měl s bývalou manželkou Hannelore. Ta od roku 2000 trpěla závažnou alergií na světlo, kvůli níž nemohla opustit zatemněný dům. V roce 2001 spáchala sebevraždu předávkováním prášky.

Kohlovy vztahy se syny se zhoršily o pár let později, kdy si našel novou partnerku, ekonomku Maike Richterovou. V roce 2008 se vzali, Kohlovy potomky ale na svatbu nepozvali.

Zobrazit celou diskusi