Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stovky velryb zabili na Faerských ostrovech. Moře bylo při krvavém rituálu rudé

Autor: bk - 
20. června 2017
21:45

Rybáři na Faerských ostrovech v Atlantickém oceánu zabili stovky velryb, a moře se tak zabarvilo do rudé barvy krve. Vraždění navíc přihlížely zástupy lidí, akce naznavá Grindadrap festival je na ostrovech tradicí. 

Grindadrap je faerský termín pro zabíjení velryb a datuje se od roku 1584, kdy rybáři velryby ukamenovali, aby se nemohli přiblížit k pobřeží. Pro obyvatele ostrovů je rituálem, který se může odehrát až několikrát za rok. Vždy záleží na tom, jak moc se velryby přiblíží k pevnině.

Postup je daný. Rybáři zaženou velryby do mělké vody, kde je pak obyvatelé ostrovů zabijí. Akce se může zúčastnit každý, kdo má o zabití velryby osvědčení. Podle rybářů je jejich smrt velmi rychlá a zvíře necítí skoro žádnou bolest.

Lidé na ostrovech považují velrybí maso za důležitou součást své potravní kultury a historie. Ochránci zvířat se však proti této tradici bouří. Jedná se podle nich o krutou a zbytečnou smrt nevinných mořských tvorů. Lovci na oplátku tvrdí, že většina z nich nezná lovecké metody dostatečně a že nerozumí ekonomickému významu lovu.

Faerské ostrovy jsou součástí Dánska, kde je lov velryb nelegální. Na ostrovech však mají vlastní zákony, které zabíjení velryb, ale i delfínů a vorvaňů povolují.

VIDEO: Moře vyplavilo na novozélandskou pláž asi 400 velryb 

hafblaf ( 20. června 2017 23:47 )

Akorát, že my se nechováme přirozeně, na rozdíl od zvířat máme něco navíc, chamtivost, nenávist a ničíme co se dá. Nezabíjíme pouze tolik, abychom zahnali hlad. Jednou se nám ta naše nadřazenost a nadutost vymstí.

bre-burda ( 20. června 2017 22:25 )

V přírodě jsou věci přirozeně nastaveny, že každý druh má svého predátora, který reguluje jeho stavy a likviduje nemocné či neduživé jedince. Kdyby tomu tak nebylo, druh by degeneroval. Asi tak jako lidé, kteří si kriply pěstují v ústavech. Velryby jsou veliké a jediný, kdo je loví jsou kalmaři a lidé. - Velryby žerou plankton, jsou to snad "psychopati", když jim ten plankton nic neudělal?

naidkavopruz ( 20. června 2017 22:18 )

to jsou psychopati,nemaj to v hlavě vůbec v pořádku,ty velryby jim nic neprovedli.

andorea ( 20. června 2017 22:00 )

Chce se mi až brečet z toho, co jsou lidi za kur-vy! Co to je za lidi, co mají takovou zábavu?

Zobrazit celou diskusi