Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Otto věděl, že je z KLDR doma.“ Je za náhlou smrtí jeho rodina?

Autor: nka - 
20. června 2017
13:19

Co v Severní Koreji prováděli s americkým studentem Ottem Warmbierem (22), že upadl do kómatu a odumřela mu část mozku, se možná svět už nikdy nedozví. Warmbier se vrátil do Spojených států po více než roce v kómatu a týden poté zemřel. Jaká ale byla bezprostřední příčina brzké smrti? Američtí lékaři naznačují, že zoufalí rodiče možná po vyslechnutí beznadějné prognózy rozhodli o odpojení syna od přívodu léků, které ho udržovaly naživu.

Warmbier byl v KLDR odsouzen k 15 letům nucených prací za krádež plakátu z nástěnky. Krátce po rozsudku upadl z nejasných příčin do kómatu, domů se vrátil minulý týden po 17 měsících věznění.

Smrt studenta jeho rodina oznámila v noci na dnešek. „Když se Otto 13. června vrátil do Cincinnati, nemohl mluvit, neviděl a nereagoval na slovní podněty. Bylo vidět, že se cítí nepohodlně – vypadal až úzkostlivě.  I když jsme už nikdy nezaslechli jeho hlas, během jednoho dne se mu výraz obličeje změnil – vypadal klidně. Byl doma a my věříme, že to cítil,“ napsali rodiče v prohlášení.

Video: Student se provinil tím, že na chodbě v hotelu ukradl z nástěnky plakát
Video  Otto Warmbier ukradl v KLDR kus plakátu.  - YouTube
Video se připravuje ...

Warmbierova brzká smrt po návratu za situace, kdy více než rok předtím strávil v kómatu, podle americké stanice NBC News naznačuje, že rodiče se možná rozhodli na základě beznadějných předpovědí synovo utrpení ukončit.

„Pokud je pacient v tomto stavu v důsledku nedostatečné dodávky kyslíku do mozku a pokud to trvá déle než tři měsíce, je šance na zotavení se do uspokojivého stavu… Nevím, jestli někdo z nás vůbec byl někdy svědkem něčeho takového,“ řekla NBC News specialistka na intenzivní medicínu Lori Shutterová z univerzity v Pittsburghu. „Pacienti, kteří jsou v takovémto stavu po zástavě srdce, mají velice malou pravděpodobnost zlepšení,“ potvrdil její kolega z nemocnice v Chicagu Andrew Naidech.

Oba lékaři se přitom shodují, že Warmbierovu rychlou smrt zřejmě nezpůsobilo zastavení přísunu živin a vody. Úmrtí na dehydrataci totiž podle nich nastává až po delší době, než je několik dní. „To, že zemřel tak rychle, naznačuje, že dostával nějaké léky, které mu mohli přestat podávat,“ řekl Naidech.

Lékaři proto spekulují o tom, že Otto možná dostával antibiotika na potlačení infekcí, kterými pacienti v dlouhodobém kómatu pravidelně trpívají. To mohou být například zápaly plic způsobené vdechnutím slin nebo záněty močových cest kvůli mikroorganismům zaneseným do těla z katetrů.

„Pokud v takovémhle stavu setrvával dlouhou dobu, mohli jeho příbuzní po tom, co si vyslechli prognózu, začít přemýšlet o kvalitě jeho života. Mohli si začít říkat, že takovýhle život není to, co by Otto chtěl,“ myslí si Shutterová.

Náhlou smrt ale také mohla způsobit krevní sraženina, která ucpala plicní cévy. Ta se u dlouhodobě ležících pacientů vytvoří velmi snadno.

Co Ottovi poškodilo mozek?

Ottu přivezli domů ve zuboženém stavu, kdy jeho tělo sice žilo, ale mozek nereagoval na jakékoliv podněty. Severokorejci tvrdili, že se otrávil „klobásovým jedem“, následkem čehož upadl do kómatu. Známky této otravy američtí lékaři nenašli. Mozek Warmbiera ale podle nich byl rozsáhle poškozen stejným způsobem, jako tomu je u pacientů po zástavě srdce, kdy do mozku přestane přicházet okysličená krev.

Zdá se tedy, že student trpěl nedostatkem kyslíku. Co tento nedostatek způsobilo, se možná nikdy nezjistí. Podle jedné z teorií Ottu v severokorejském vězení opakovaně bili. Lékaři ale na jeho těle nenašli žádné zjevné známky zranění nebo zlomenin. Další možností je předávkování léky, které způsobilo zástavu dechu.

ivoadler ( 21. června 2017 10:39 )

Ano, přijel tam jako turista a tady platí železný pravidlo: turista nesmí zasahovat do vnitřních záležitostí země! Tohle pravidlo mladej porušil a proto ten prů ser. Právě proto, že do vnitřních záležitostí zasahoval, ho považuji za misionáře. Zasahováním do vnitřních záležitostí se misionáři liší od normálních turistů

anna1234 ( 21. června 2017 10:36 )

... nechápu co vede lidi jezdit do podobných států, kde se žije naprosto odlišně, ale hlavně tam platí jiná pravidla, zákony, navíc je tam tvrdá totalita. A když už tam jedou, tak si nezjistí co dělat, aby se člověk nedostal do problémů...nechápu. Chtějí zažít mimořádné dobrodružství? Nebo co?

sores ( 21. června 2017 10:31 )

V Korei dostanou 15 let za plakát a v Česku za vraždu nebo znásilnění dítěte sotva polovinu a ještě mu půlku odpustí! V obou státech jsou zákony totálně debilní!!!!!!!

MarDis ( 21. června 2017 10:23 )

Ještě stále existují státy, kde TREST je skutečně TREST! Není to jak u nás, kdy obchodní řetězec nebo telefonní operátor dostane pokutu, na kterou si vydělá za pár hodin. To se pak ta pokuta úplně míjí účinkem. Pokuta nemá být likvidační, ale má být citelným zásahem do fungování těchto společností, aby měla nějaký výchovný charakter.

dzambulka007 ( 21. června 2017 03:44 )

Jsi stejný hlupák jako ten arogantní spratek. Zjisti si, kolik let bys dostal, kdybys strhl a poskládal třeba papír s podobiznou thajského krále. To by následoval takový flastr, že by 15 let od Kima vypadalo jako čirá filantropie. A nadává někdo Thajcům, že jsou nenormální? Co chtěl ten americký spratek s tím letákem dělat? Ukazovat ho kamarádům a chechtat se jak byl v zem s druhým nejhorším režimem na zemi a vyjebal s diktátorem? To se blbeček hodně přecenil. Americký parchant si zajede do země, kde lidé uboze přežívají a chcípají a jediná jeho myšlenka je si zamachrovat. Fujtajbl.

Zobrazit celou diskusi