Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ohnivé peklo v Londýně: Oběti dostanou statisícovou finanční pomoc. Počet obětí stoupl na 79

Autor: aba - 
19. června 2017
13:25

Podle oznámení britské policie stoupl počet obětí ničivého požáru Grenfell Tower v Londýně na 79. Prozatím není jasné, zda je toto číslo konečné. Vláda se také rozhodla přidělit lidem, kteří přišli při požáru o všechno, finanční pomoc.

Tragický požár výškové budovy Grenfell Tower má teď 79 obětí. Jedná se převážně o obyvatele horních pater budovy. Podle dřívějšího vyjádření obyvatelé posledních tří pater neměli šanci uniknout. Oficiálně identifikováno jich ale bylo zatím jen pět.

Přeživší obyvatele domu také dostanou výraznou finanční vládní pomoc. Rezidenti, kteří při požáru přišli o všechno, mají odedneška nárok na 5 500 liber, tedy více jak 160 tisíc korun. Pět set liber jim bude vyplaceno hotově, zbytek částky bude poslán na účet.

Finanční pomoc bude vyplacena ze speciálního fondu, který vyčlenila Theresa Mayová a jehož celková výše je pět milionů liber. Mayová také prohlásila, že se vláda bude o lidi starat i nadále. „Moje vláda se bude dál snažit dělat všechno možné, aby pomohla těm, které zasáhl požár, i v následujících dnech, týdnech, měsících a letech,“ prohlásila. Je podle ní důležité, aby lidé dostali tolik včasné pomoci, kolik jim jen vláda může poskytnout.

Přeživší požáru se musí vypořádat i s psychickými problémy. Některým bylo nabídnuto náhradní ubytování v hotelu, který má však také několik pater, a ti, kteří se dostali z ohnivého pekla, se teď do něj bojí vůbec vstoupit. Mají strach, že by se situace mohla opakovat.

K ničivému požáru budovy, která má 27 pater, došlo v noci z úterý na středu minulý týden. Oheň se rozhořel v některém z nižších pater a podle svědků se během čtvrt hodiny rozšířil po celé budově. Lidé v zoufalství vyskakovali z oken, nebo vyhazovali dolů svoje děti v zoufalé snaze je zachránit. Budova lehla popelem a pro hasiče teď bude extrémně náročné identifikovat ostatky lidí, kteří ve svých bytech zemřeli. V ohromném žáru totiž zbyl z jejich těl jen popel. 

Video  Spálené byty na troud: Takhle to vypadá ve vyhořelém výškovém domě v Londýně  - Londýnská policie
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi