Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Torpédoborec se srazil s obří nákladní lodí: Sedm amerických námořníků zahynulo

Autor: ČTK - 
18. června 2017
08:10

Těla sedmi amerických námořníků, pohřešovaných po srážce torpédoborce Fitzgerald s nákladní lodí, se našla mrtvá v poškozené části plavidla. Oznámilo to velení amerického námořnictva.

Torpédoborec Fitzgerald se u pobřeží Japonska srazil s mnohem větší nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou. Tři námořníci včetně kapitána se zranili a sedm se pohřešovalo. Potápějící se plavidlo se podařilo stabilizovat a dostat do domovského přístavu. Kolize se stala zhruba 100 kilometrů od přístavu Jokosuka, kde má základnu 7. flotila amerického námořnictva.

Japonská námořní hlídka zaznamenala tísňové volání kontejnerové lodi ACX Crystal po druhé hodině ranní místního času (po 19:00 v pátek SELČ). Posádka plavidla čtyřikrát většího než americký torpédoborec ohlásila srážku.

Na americkém plavidle bylo přes 200 námořníků a většina z nich spala v kabinách, z nichž některé zaplavila voda.

Příčina srážky se vyšetřuje. Podle japonské pobřežní hlídky byla v době kolize dobrá viditelnost, avšak nehoda se odehrála na frekventovaném úseku.

Podobné incidenty jsou spíše řídké. V květnu se loď amerického námořnictva srazila s jihokorejskou rybářskou lodí, obě plavidla však byla schopná provozu.

gabreta ( 18. června 2017 11:41 )

Díky Amíkům, kteří jsou po celým světě rozlezlí jak mor, je i moře malý!

fotrpjotr ( 18. června 2017 11:17 )

Ušáci umí jen shazovat z letadel fosforové bomby a rozvrácet suverenní státy,nic jiného.

Desterz ( 18. června 2017 09:55 )

Taky si myslí, že jí přehlédli, vždyť ACX Crystal je jen taková kocábka, která se sotva rozpozná mezi vlnami... http://photos.marinetraffic.com/ais/showphoto.aspx?photoid=698282

Jardah775 ( 18. června 2017 09:08 )

Asi tu filipínskou kocábku ti kluci americký přehlédli .Válečná loď našlapaná nejmodernější technikou, na palubě 300 špičkově vycvičených soldátů připravených bránit svobodu a demokracii všude ve světě a pak bác, ještě že to opancéřované monstrum nešlo ke dnu. Já si stejně myslím,že jim Putin heknul na počítače a neštěstí bylo na světě. Navrhuji uvalit sankce na Rusko

Zobrazit celou diskusi