Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ohnivé peklo v Londýně má už asi 58 obětí. Ohořelá těla se nedaří identifikovat

Autor: mah, ČTK - 
17. června 2017
19:04

Počet obětí požáru bytového domu v Londýně stále stoupá. Podle velitele tamní policie se v souvislosti s ohněm pohřešuje 58 lidí, o všech záchranáři předpokládají, že jsou mrtví. Zároveň dodal, že není vyloučeno, že počet mrtvých i nadále poroste. Při prohledávání budovy bylo zatím nalezeno 30 těl, identifikovat se ale podařilo jedinou oběť. Mezitím v Londýně pokračují protesty proti britské premiérce Therese Mayové. Lidé kritizují její postup v souvislosti s tragédií.

Požár 24patrové Grenfell Tower v Londýně má podle velitele londýnské policie Stuarta Cundyho pravděpodobně 58 obětí. Policie a hasiči zatím objevili 30 těl, po dalších pohřešovaných se stále pátrá. „Stále je možné, že někteří z nich jsou v pořádku, ale z nějakého důvodu se nám nechtějí ozvat,“ dodal.

Podívejte se, na jakých podlažích žili lidé, kteří jsou stále pohřešovaní:

Známé tváře a jména těch, o nichž jejich rodiny nemají zprávy... Malá čísla u fotek značí patro, v němž lidé bydleli. Známé tváře a jména těch, o nichž jejich rodiny nemají zprávy... Malá čísla u fotek značí patro, v němž lidé bydleli. | Reuters, Profi media.cz

K současnému počtu obětí policie podle Cundyho došla na základě výpovědí o tom, kdo byl v budově v noc požáru. Dodal také, že počet obětí může být ještě vyšší. Zároveň novináře informoval o tom, že z budovy bylo vyneseno prvních 16 těl, která záchranáři dopravili do márnice.

Hasiči a policisté se s hledáním dostali už i do posledního patra. Cundy ale zdůraznil, že vyšetřování a pátrání po tělech obětí může trvat několik týdnů i déle. V závěru uvedl, že policie plánuje zveřejnit fotky a videozáznam z prohledávání budovy během neděle, čeká především na svolení rodin.

V nemocnici zůstává stále ještě 19 zraněných, deset z nich je v kritickém stavu, uvedl dnes zdravotnický úřad NHS.

Britská policie zatím oficiálně identifikovala pouze jedinou oběť požáru výškové obytné budovy Grenfell Tower. Je jím 23letý syrský uprchlík Muhammad Hadžálí.

Podle Cundyho, který požár popsal jako „lidskou tragédii“, jsou policisté nyní zpět v domě a pátrají po obětech i příčině neštěstí. Dříve museli nakrátko budovu opustit kvůli obavám o bezpečnost.

Grenfell Tower, budova se zhruba 120 sociálními byty ve čtvrti Kengsington, vyhořela od druhého až po poslední 24. podlaží. Podle různých údajů v ní žilo 400 až 600 lidí.

Mayová je kvůli tragédii pod palbou kritiky

Premiérka Mayová dnes po ostré kritice, která se na její hlavu snesla kvůli tomu, že se přímo na místě tragédie nesetkala se zástupci postižených i místní komunity, ve svém sídle v Downing Street přijala skupinu obětí tragédie a dobrovolníků, kteří jim pomáhají. Už v pátek Mayová slíbila vytvořit fond s pěti miliony liber (150 milionů Kč) na pomoc obětem.

Výtky, že Mayová nereagovala na tragédii správným způsobem, dnes odmítl vicepremiér Damian Green. Mayová je podle něj tragédií „otřesena stejně jako my všichni ostatní“. Vláda během příštích dnů jmenuje předsedu veřejné vyšetřovací komise, uvedl Green.

Navzdory těmto slibům dnes proti premiérce a jejímu konzervativnímu kabinetu ve vládní čtvrti protestovali lidé s transparenty, které vyzývaly k demisi vlády a nástupu labouristů k moci pod vedením jejich předsedy Jeremyho Corbyna. Odchod Mayové z čela vlády požadovali demonstranti v Londýně již v pátek.

Záběry jako z pekla, takhle vypadal požár výškové budovy v Londýně:

Video  Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken.  - Reuters, Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vrahrychtar ( 17. června 2017 23:08 )

....rekl velitel Londynske policie Stuart ***...

mistr_yoda ( 17. června 2017 19:25 )

Podle seznamu jmen se vlastne nic moc nestalo.

Zobrazit celou diskusi