Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelová schválila kroky proti Česku. Zaorálek: Uprchlíci Komisi neposlechnou

Autor: ČTK, base - 
15. června 2017
18:07

Německá kancléřka Angela Merkelová nemá problém s řízením Evropské komise vůči Česku, Polsku a Maďarsku kvůli nenaplňování kvót pro uprchlíky. Komise podle ní dělá, co musí. Premiérka to ve čtvrtek řekla v Berlíně po setkání se svým estonským protějškem Jürim Ratasem.

 Německá kancléřka, která kvóty na přerozdělování uprchlíků dlouhodobě podporuje, na dotaz novinářů nejprve pochválila Estonsko za to, že běžence přijímá a pomáhá jim. „Jinak (Evropská) komise dělá, co v rámci své zodpovědnosti dělat musí,“ poznamenala poté. „Nemám proto žádný důvod Komisi kritizovat,“ doplnila.

Středeční krok Evropské komise, který může vyústit až v pokutu pro Českou republiku, kritizovali zástupci české vlády i opozičních stran.

Proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků jsou všechny země tzv. Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), Slovenska se ale zahájené řízení netýká.

Česká republika nyní odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů. Žádné další už podle vyjádření ministra vnitra Milana Chovance nepřijme. Chovanec to zdůvodnil mimo jiné zhoršenou bezpečnostní situací.

V evropské migrační politice podle Merkelové nelze čekat žádné zázraky ani za estonského předsednictví osmadvacítce, které začne 1. července. Pozice některých zemí jsou podle kancléřky velmi tvrdé.

Migranti, kteří míří do EU, si jsou podle Zaorálka dobře vědomi rozdílů v životní úrovni v bohatých a chudších členských zemích. „To je příčina, proč je břemeno migrace v Evropě rozděleno tak nerovnoměrně, a proto je tak obtížné dosáhnout rovnoměrného rozdělení,“ uvedl. Lidé se podle něj přirozeně přesouvají tam, kde mají větší možnosti zajistit si vlastní budoucnost.

Řešením migračního tlaku, kterému EU v posledních dvou letech čelí, podle něj proto nejsou kvóty, podle kterých by si desetitisíce lidí rozdělily členské země. „Odpovědí zjevně je ekonomická a sociální konvergence mezi zeměmi EU spíše než v pokusech rozdělit lidi podle kvót, jako by byli nehybné objekty, které zůstanou tam, kde jim určí Komise,“ prohlásil šéf české diplomacie.

Co o Merkelové řekl Martin Červíček, se dozvíte ve videu: