Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zabalil si věci a až pak volal hasiče! Ohnivé peklo v Londýně prý vzniklo v bytě taxikáře

Autor: lm - 
15. června 2017
17:00

Desítky a možná i stovky mrtvých. To je děsivá bilance čtvrtečního požáru, který zachvátil bytový věžák v Londýně. O příčině požáru zatím úřady nechtějí spekulovat, podle sousedů ale jednomu z obyvatel čtvrtého patra »vybuchla« lednice. Přeživší popsali, kterak nejspíš požár vznikl.

Požár bytového věžáku podle sousedů vznikl v bytě etiopského taxikáře Behailu Kebedeho (44), který obýval byt č. 16 ve čtvrtém patře. „Začal bušit na dveře a říkal, že u něj v bytě hoří. Bylo přesně 00:50, spala jsem a on mě vzbudil,“ popsala britskému deníku Daily Mail Maryann Adam (41), která žila v bytě č. 14.

Žena se šla následně spolu se sousedem podívat do jeho bytu. „Požár vznikl v kuchyni. Viděla jsem ho skrz otevřené dveře do jeho bytu. Alarm nefungoval,“ popsala. Hasiči byli ale poprvé zalarmováni až v 00:54, podle sousedky to vypadalo, že si Kebede nejdřív sbalil oblečení a až pak šel zalarmovat ostatní. „Před jeho bytem jsem viděla zavazadlo – byla tam velká taška plná oblečení,“ dodala.

Hasiči byli na místě do šesti minut, jenže během následující čtvrthodiny se celý dům vznítil jako zápalka. Spekuluje se, že se tak stalo kvůli hořlavému opláštění, které bylo na bytový dům instalováno při rekonstrukci v roce 2015. Nájemníci si také stěžovali na nefunkční protipožární systémy. Rychlost, s jakou se oheň rozšířil, nasvědčuje tomu, že ve hře bylo nedodržení více zásad protipožární ochrany najednou.

Požár bytového věžáku už má 17 potvrzených obětí, mnoho lidí se ale pohřešuje a bilance není konečná. Britská média spekulují dokonce až o stovkách mrtvých.

Kebedemu se podařilo z hořícího věžáku dostat včas, momentálně je podle kamarádky v šoku. „Je v pořádku, ale momentálně není ve stavu o tom vyprávět. Pokud vím, tak našel dočasné přístřeší u přátel,“ sdělila Daily Mailu Eshete Meried.

VIDEO: Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken

Video  Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken.  - Reuters, Blesk TV
Video se připravuje ...

syrucek ( 15. června 2017 23:54 )

Muslim. Náhoda

jiznicechy ( 15. června 2017 21:57 )

On chudák Cigoš je barvosplepý - ale má bezchybný pravopis, to se mu musí nechat, "klasyka"

tuba24 ( 15. června 2017 21:25 )

ne, czečenci voe

ellka ( 15. června 2017 18:29 )

Najskor cakal, aby to bol poriadny poziar. Teraz len patrat po tom, preco nefungoval protipoziarny system, ci ho niekto zamerne neodstavil. Zaujimave, ze Briti nehovoria o teroristickom utoku, zeby pre to, ze vsetci ktorych v telke ukazovali ako postihnutych, boli moslimovia, cernosi a pod. ?

ellka ( 15. června 2017 18:25 )

Zaujimave, tento veziak cely horel a nezrutil sa, zato dvojicky v USA horeli na par poschodia a padli ako domcek z karat.

Zobrazit celou diskusi