Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Aspirin může ohrozit seniory víc, než se čekalo. Spouští krvácení do žaludku

Autor: nka - 
14. června 2017
20:39

Lidé starší 75 let, kteří denně užívají aspirin kvůli prevenci krevních sraženin, jsou ohroženi nebezpečným krvácením do žaludku více, než se dosud předpokládalo. Napsala to britská BBC s odkazem na lékařský časopis Lancet.

Lékaři často předepisují doživotní užívání aspirinu pacientům po mrtvici či infarktu kvůli jeho protisrážlivému efektu na krev. Nežádoucím účinkem je to, že kyselina obsažená v léku může poškodit žaludeční sliznici a způsobit krvácení do žaludku.

Podle dřívějších studií přínosy léčby významně převyšují její rizika. Nejnovější studie výzkumníků z Oxfordské univerzity ale prozkoumala přes tři tisíce pacientů, kteří v minulosti utrpěli mrtvici nebo infarkt, a denně užívali aspirin nebo jiný lék se stejnou účinnou látkou.

Ukázalo se, že u pacientů po 75. roce života významně vzrostlo riziko nežádoucích účinků léku. Zatímco mezi mladšími pacienty postihlo závažné krvácení do žaludku jen jednoho ze dvou set lidí, kteří jej pravidelně brali, ve skupině starších 75 let už to byli tři lidé ze 200.

Jak vzniká infarkt myokardu? Podívejte se na video:

Video  Jak vypadá infarkt myokardu?  - Youtube/BioDigita, Inc
Video se připravuje ...

Vědci proto doporučují, aby starší pacienti spolu s aspirinem užívali i přípravky omezující kyselost žaludeční šťávy. „Naše zjištění upozorňuje na nutnost porovnání rizik a přínosů dlouhodobého každodenního užívání aspirinu u lidí starších 75 let, kteří současně neberou léky na snižování kyselosti žaludečního obsahu,“ napsali autoři studie.

Zároveň ale varovali před tím, aby lidé lék náhle vysadili. Pak by totiž srážlivost jejich krve mohla naopak nebezpečně vzrůst. „Pokud mají pacienti obavy z pravidelného užívání léku, měli by zajít ke svému lékaři, nebo se poradit s lékárníkem,“ řekla britská lékařka Helen Stokesová-Lampardová.

Aspirin je obchodní název pro lék obsahující kyselinu acetylsalicylovou. Stejnou látku s totožným účinkem obsahují také další léky prodávané pod jiným jménem, například acylpyrin nebo anopyrin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi