Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Lidé vyhazovali vlastní děti z oken.“ Svědci popsali ohnivý horor v Londýně

Autor: Mii - 
14. června 2017
13:25

Nejméně 12 mrtvých a minimálně 70 zraněných. To je dosavadní bilance požáru obytné výškové budovy v Londýně Grenfell Tower. Zatímco hasiči pomalu dokončují hašení plamenů, svědci začínají o hrozné události mluvit. Všichni se shodují, že nic tak strašného nikdy nezažili.

Jelikož má budova 27 pater, únik nebyl jednoduchý. Zejména pro obyvatele vyšších podlaží byl oheň extrémně nebezpečný. Svědci například popsali, že z 21. patra se snažila uniknout žena se šesti dětmi. Jakmile se dostala na zem, měla u sebe potomky už jenom čtyři. Dvě děti zůstaly uvězněné v plamenech.

Video  Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken.  - Reuters, Blesk TV
Video se připravuje ...

Jiní lidé ve snaze rychlé záchrany za výkřiku slov „pomoc“ vyhazovali své ratolesti z oken. „Slyšeli jsme lidi křičet o pomoc, tak jsme s mým bratrem a pár dalšími lidmi z okolí běželi k budově a děti jsme chytali,“ popsal zachraňování jeden ze svědků pro BBC News. „Záchranáři ani hasiči nemohli dělat nic, nemohli jít dovnitř, tak jen volali na lidi, ať vydrží. Jenže během 15 minut byl oheň tak šílený, že jsme přímo viděli, jak se poslední bezpečné pokoje s lidmi noří do plamenů,“ dodal svědek.

Fotogalerie Ohnivé peklo: Obrovský požár londýnského obytného domu 31 fotografií

Utrpení popisuje i další svědkyně Tamara: „Všichni se cítili strašně bezmocní, protože nikdo nemohl vstoupit dovnitř. Panoval strach a smutek. Byli to lidé, se kterými jsme vyrostli a které jsme potkávali každý den. Děti, důchodci i postižení lidé.“

Svědkyně Samira dodala: „Myslím, že nejvíc šokující bylo, jak rychle se ten oheň dostal ze stupně 0 na 100. Nejdříve jsme viděli plameny na čtvrtém patře a najednou byly všude. Přitom je to fakt velká budova. Lidé skákali z balkónů a oken. Ti, kteří skákali z vyšších pater, to nepřežili.“

Chodby zaplnil kouř

Situaci obyvatelům komplikoval i fakt, že budova neměla požární alarm. Postěžoval si na to například obyvatel Methrob ze 17. patra, jenž patří mezi úspěšně evakuované jedince: „Slyšel jsem hasičské vozy, takže mi bylo jasné, že se něco děje. Ale jelikož tu nemáme alarm, tak jsem to nevěděl přesně. Vyšel jsem ven na balkon a ucítil kouř. Jakmile jsem se podíval dolů a uviděl plameny, bylo mi jasné, že musím pryč. Probudil jsem svoji spící tetu a utíkal, co to šlo. Cestou jsem zburcoval sousedy.“

Pro Jamieho Martina ale únik z budovy nebyl tak jednoduchý. Rádiu BBC 4 popisoval, že musel vyskočit oknem. „Kusy budovy opadávaly. Křičel jsem na sousedy, ať utíkají, a oni křičeli zpět, že nemohou, jelikož na chodbě je moc kouře. Nakonec jsem se protáhl oknem a skočil,“ popisoval Martin.

„Byla to nejstrašnější věc, kterou jsem kdy viděl. Doufám, že se všichni dostali ven,“ doplnil herec Tim Downie, jenž od budovy bydlí 600 metrů.

mart33 ( 14. června 2017 21:38 )

Arabáči mají ramadán, to znamená že přes den chrápou a v noci rožní kozu na chodbě. Sám jsem to viděl v jednom takovém paneláku.

11karel11 ( 14. června 2017 15:21 )

Kdy staví mrakodrapy, mají je mít zabezpečeny , aby obyvatele. Lepší je bydlet v domečku s jedním patrem.

sporty ( 14. června 2017 15:17 )

Snad horší, právě to k filmu přirovnali v televizi.

pea.p ( 14. června 2017 14:30 )

 Připomnělo mi to skleněné peklo

Zobrazit celou diskusi