Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec baculatých sester: Zdravotnice musí zhubnout, aby šly příkladem

Autor: nka - 
13. června 2017
21:03

Shazovat váhu a cvičit budou muset začít britské zdravotní sestry. Vyzvala je k tomu jejich profesní asociace, podle níž by sestřičky měly být ve formě, aby zvládaly svoji náročnou práci a šly pacientům příkladem. Napsal to britský web Telegraph.

Nadváhou, nebo obezitou trpí více než polovina pracovníků v britském zdravotnictví. Tomu se rozhodla učinit přítrž britská asociace zdravotních sester a porodních asistentek. V nových standardech si proto vymínila, že sestry budou povinny „si udržovat fyzickou kondici, aby vyhovovaly nárokům ohledně péče o duševní a fyzické zdraví pacientů“.

Chcete zhubnout? Podívejte se, na co si dát pozor:
Video  Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout  - iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org
Video se připravuje ...

Obézní zdravotníci totiž populaci, která bojuje s přejídáním, dávají špatný příklad. Navíc mají s kilogramy navíc problém zvládnout fyzicky náročnou práci. „Sestry musejí mít fyzičku na to, aby vyhovovaly potřebám pacienta, který stojí před nimi. Do určité míry jde také o to, že by měly jít příkladem,“ potvrdila šéfka sesterské asociace Jackie Smithová. Připustila, že nové nařízení vyvolalo mezi sestrami „živou debatu“.

Snaha přimět personál britských nemocnic k hubnutí trvá řadu let. Už dříve ministerstvo zdravotnictví omezilo nabídku nezdravých pokrmů v nemocničních jídelnách a finančně podporovalo sportovní aktivity zaměstnanců.

„Mělo by být samozřejmostí, že sestra musí být schopná zvládnout pacientem pohybovat a přecházet s ním po oddělení, aniž by nemohla popadnout dech. Bohužel se až příliš často děje pravý opak,“ komentovala novinku Joyce Robinsová ze sdružení pacientů.

Zahraniční sestry se lekly brexitu

Kromě nadváhy zaměstnanců je dalším problémem britského zdravotnictví nedostatek zdravotních sester. Podle BBC je volné jedno z devíti sesterských míst v zemi, což znamená, že na těchto postech chybí 40 tisíc pracovníků.

Zatímco ale v posledních letech nedostatek alespoň částečně nahrazovaly zdravotní sestry z ostatních členských států EU, od loňského referenda o vystoupení Británie z evropského společenství počet nově příchozích sester klesl téměř na nulu. Jestli loni v červenci přišlo do Británie z dalších členských států 1304 sester, letos v dubnu jich bylo jen 46. Pokles tedy činil 96 procent.

Britské organizace na ochranu veřejného zdraví proto bijí na poplach. „Bez sester z Evropské unie bude pro zdravotnická zařízení ještě těžší najít zaměstnance, které potřebují k zajištění bezpečné péče o pacienty. Tato čísla by měla naše politiky probudit,“ řekla Anita Charlesworthová, představitelka organizace Health Foundation, monitorující britské zdravotnictví.

mckartny ( 13. června 2017 22:26 )

 Jasně když budu chcipat fakt mě bude záležet na tom jak vypadá ten kdo se mě pokusi zachránit kejhak...rovnou ji servu za účes parfém řeknu co je to za vůní hnoje a co ta chůze dost smajdas vis to

mysak10 ( 13. června 2017 22:04 )

Myslím, že budeme rádi, když nás ošetří alespoň nějaká sestra, a bude fuk jakou má figuru. Sestry jsou tak nedostatkove "zboží", že bysme je neměli zbytečně stresovat dietami.

ingmarie ( 13. června 2017 22:00 )

Naše zdravotní sestry jsou taky často oplácané tak, že máte v nemocnici strach , že spíš budete muset křísit vy jí a nikoliv ona vás. O fyzičce ani nemluvím.

mysak10 ( 13. června 2017 21:58 )

Je mi úplně jedno jestli je doktor tlustý nebo hubený. Hlavní je, aby to byl odborník a věděl jak mě léčit. Manekýn který se líbí hlavně sobě a pacient je pro něj vada na jeho kráse, tak takového doktora opravdu nechci.

Zobrazit celou diskusi