Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko na nohou: Protesty proti Putinovi a opozičník Navalnyj ve vězení

Autor: ČTK, nka, val - 
12. června 2017
13:50

Desítky lidí v pondělí zadržela policie během protivládních protestů, které se konají v řadě ruských měst. Mezi zadrženými je i opoziční předák Alexej Navalnyj, kterého policisté odvezli na služebnu, jakmile vykročil ze svého domu. V pozdějších hodinách byl odsouzen na 30 dní ve vězení za opakované organizování nepovolených mítinků. 

Zadržení Navalého oznámila na sociální síti jeho manželka Julija. „Alexeje zadrželi u vchodu do domu. Požádal mě, abych vám vyřídila, že plány se nemění: Tverská,“ napsalana na mužově profilu na síti Twitter.

Navalnyj během soudního líčení opakovaně protestoval proti svému zadržení, které označil za zvůli úřadů motivovanou politicky. Argumentoval rovněž tím, že má k dispozici nahrávku telefonního rozhovoru, při němž se policisté se soudem dohadují na postupu při zadržení. Jak nahrávku získal, disident neupřesnil.

Incident potvrdila policie. „Alexeje Navalného policisté zadrželi, vezou ho na služebnu kvůli sepsání protokolů o administrativních přestupcích,“ sdělil agentuře Interfax policejní mluvčí.

Navalnyj, který na pondělí svolal do ulic dvou stovek ruských měst nespokojené občany, na poslední chvíli oznámil, že odvolává povolenou demonstraci na okraji metropole, protože úřady tam prý znemožnily postavit zvukovou aparaturu, a „pokojný protest“ překládá na Tverskou ulici poblíž Kremlu. Tam se ale mají konat oficiální veselice k dnešnímu svátku, Dni Ruska.

Video: „Rusko bez Putina!“ skandovali demonstranti

„Jakékoliv pokusy uspořádat nepovolenou akci na Tverské ulici jsou otevřeným porušením zákona,“ varovala moskevská prokuratura s tím, že strážci zákona budou nuceni podniknout všechna nezbytná opatření k ukončení provokací a masových nepokojů.

„To, že jsme připraveni na jakýkoliv vývoj situace, by nemělo budit pochyby. Pořádek bude zajištěn,“ řekl agentuře Interfax Vladimir Černikov, šéf bezpečnostního odboru moskevské radnice. Navalného „provokace“ je prý těžké pochopit „zdravým rozumem“.

Krátce po poledni pak na Tverské třídě začalo zatýkání, policisté tady podle zpráv do antonů odvedli na 80 lidí. Padesátka zadržených je zatím v Petrohradu.

V Chabarovsku a Južno-Sachalinsku se povolené demonstrace konaly bez incidentů, v Blagověščensku policie zatkla demonstranta s transparentem „Rusko bez korupce“, zatímco další aktivisté skandovali „Hanba!“.

Ve Vladivostoku policejní těžkooděnci zatkli desítku demonstrantů, další prý zbili kozáci. V Kazani policisté zatkli tři demonstranty včetně organizátora povoleného mítinku, na který přišly asi čtyři stovky lidí. Důvodem k zatčení se podle serveru Newsru.com stala řečníkova kritika místního pojetí islámu, jakož i transparent „Ne genocidě domorodého obyvatelstva Ruska“.

V Novosibirsku strážci zákona zatkli jednoho z 1500 demonstrantů, protože řídil bezpilotní helikoptéru, v Abakanu byl jiný demonstrant zadržen kvůli tomu, že si navlékl masku.

laskar ( 13. června 2017 15:21 )

Tvoj milovaný vzor a riaditeľ nevládnej organizácie Európske hodnoty natočil pre teba a tvojich spolubojovníkov proti Putinovi propagačný film ktorý propaguje vaše Európske hodnoty.... http://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/343742/znamy-lobbista-jakub-janda- natocil-porno-pro-gaye.html

zvonik54 ( 12. června 2017 18:23 )

Banda herek a komediantů s podporou puberťáků udělala u prodejných Čechů doma tzv. sametový převrat. V Rusku to nebude ,,sametový". To ví každé malé dítě. Oni jsou vlastenečtí v ochraně vlastního území. A o vznikající konflikt jde celému NATO a USA, aby vznikl válečný konflikt jako na Ukrajině. Tedy, budete se divit! Odsejříme to my všichni v Evropě, čili i my v Čechách. A opět bude vina na válce ventilovaná pravičáky, že je na novodobém carském Rusku. A válka v Rusku bude mít nedozírné následky ve zničení celého světa. TAK SI ZAHRÁVEJTE!

Pink ( 12. června 2017 15:53 )

To je dobře,že ho zatkli,doufám,že ho šupnout na několik let do blázince a nepustí ho.

hanka666 ( 12. června 2017 15:03 )

Tak za prvé - Navalnyj není žádný opoziční politik ale prachsprostý zloděj. Vytuneloval i se svým bratrem pobočku Yves Rocher. Za druhé si lidé moc dobře pamatují 90.léta v Rusku. Když koukám na tu omladinu na těch fotkách, už je mi vše jasné. Jako naši přiblblí studenti a umělci.

marais ( 12. června 2017 14:24 )

Navalný zneužil shromážděí lidí ke svátku Ruska a začal zase proklamovat hesla naučená za pobytu v usa. Kdo to financoval?

Zobrazit celou diskusi