Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Syn Kaddáfího je volný. Sajfa Isláma propustili rebelové po šesti letech

Autor: mah, ČTK - 
11. června 2017
08:40

Být synem diktátora nemusí být pokaždé výhra, zejména, když ve vaší zemi vypukne revoluce. Své o tom ví i Sajf Islám Kaddáfí (44), jehož otec přes 40 let vládl severoafrické Libyi. Narozdíl od otce sice povstání přežil, od roku 2011 ho ale věznila skupina rebelů ve městě Zitán. Ti ale v sobotu podle BBC oznámili, že mladšího Kaddáfího propustili. Zároveň odmítli upřesnit, kde se Sajf Islám pohybuje, aby neohrozili jeho bezpečnost.

Povstalecká skupina ze Zintánu oznámila propuštění Kaddáfího syna v sobotu. Podle ní byl propuštěn na základě amnestie, kterou vyhlásil parlament sídlící ve městě Tobrúk na východě země. Rebelové ale neupřesnili, kde se Sajf Islám nyní nachází, prý s ohledem na jeho bezpečnost.

Kaddáfího syn unikl trestu smrti

Sajf Islám Kaddáfí byl v červenci 2015 v Tripolisu odsouzen k trestu smrti s dalšími osmi vysokými představiteli Kaddáfího režimu. Rebelové ze Zintánu ho ale odmítali do Tripolisu, kde sídlí mezinárodně uznávaná libyjská vláda, vydat. Otec Sajfa Isláma, který vládl Libyi přes 40 let, byl zabit během revoluce v říjnu 2011 v Syrtě.

Parlament v Tobrúku je jednou ze tří rivalských vlád v Libyi, píše agentura AP. Od svržení Kaddáfího režimu převládá v zemi chaos, jehož využili radikálové z organizace Islámský stát (IS), kteří se snaží dobýt další území.

Obvinění z válečných zločinů

Sajfa Isláma rovněž viní Mezinárodní trestní soud (ICC) z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Podle prokurátorů se účastnil plánů svého otce „potlačit, a to jakýmkoli způsobem, demonstrace civilistů proti Kaddáfího režimu“.

V červenci 2016 právníci Sajfa Isláma tvrdili, že jejich klient byl osvobozen na základě amnestie vydané neuznávanými libyjskými úřady sídlícími na východě země. Zdroje ze Zintánu to ovšem vzápětí popřely.

Držitel doktorátu z Londýnské ekonomické školy Sajf Islám byl před lety považován za možného nástupce svého otce, za jehož vlády sice neměl oficiální funkci, ale hrál klíčovou roli při upevňování styků se Západem. Působil též jako vyjednavač o odškodném pro rodiny obětí atentátů v Lockerbie a v Nigeru. V roce 2007 intervenoval za propuštění bulharských zdravotních sester, které byly v Libyi obviněny z nakažení dětí virem HIV.

Před šesti lety libyjští povstalci takhle slavili zastřelení otce Sajfa Isláma:

Video  Povstalci se radují z Kaddáfího smrti. Zde je muž, který ho zastřelil  - Youtube.com
Video se připravuje ...

gabreta ( 11. června 2017 10:16 )

"Otec Sajfa Isláma, který vládl Libyi přes 40 let, byl zabit během revoluce v říjnu 2011 v Syrtě". Zase novinářská lež na zakázku! Muammar Kaddáfí nebyl zabit, ale za pomoci tajných služeb USA byl zavražděn, jako nepohodlný státník pro západní zlodějskou politiku, jako mnoho dalších plitiků ze zemí, kde je zájem západních korporací na nerostném bohatství!!

Zobrazit celou diskusi