Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Íránci zabili organizátora atentátu. Jeho nohsledi vraždili v parlamentu

Autor: ČTK - 
10. června 2017
21:56

Íránské bezpečnostní síly dnes zabily údajného hlavního organizátora teroristického útoku v Teheránu, při němž bylo ve středu zabito 17 lidí a víc než 40 jich bylo zraněno. Oznámil to ministr informací Mahmúd Aláví. Podrobnosti o dopadení iniciátora útoku, k němuž se přihlásil Islámský stát, íránské zdroje nepřinesly.

Íránské úřady v sobotu kromě toho zatkly sedm lidí podezřelých z napomáhání radikálům, kteří se podíleli na sebevražedném atentátu a střelbě na budovu parlamentu a mauzoleum zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního. Mluvčí justice uvedl, že sedm osob podezřelých z „poskytování podpory teroristické skupině“ bylo zadrženo ve městě Fardís, asi 50 kilometrů západně od Teheránu.

Už v pátek úřady oznámily zatčení 41 podezřelých v souvislosti s dvojím útokem v Teheránu. Dalších sedm lidí bylo zadrženo kvůli možným vazbám na IS na jihu jihoíránské provincie Fars, informovala dnes íránská agentura ISNA.

Samozvaný Islámský stát se k odpovědnosti za útoky přihlásil hned ve středu. Šíitský Írán je do konfliktů v Sýrii a v Iráku zapojen na straně místních vlád a jeho představitelé pravidelně upozorňují na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle. Podle Reuters byl středeční útok prvním, ke kterému se v Íránu přihlásil IS.

Záběry z útoku si můžete prohlédnout, jedná se ale o drastické okamžiky:

Video  Ozbrojenci vraždí v íránském parlamentu. Pozor, drastické záběry  - twitter.com Sobhan Hassanvand
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi